Русенски бебета наддават с музиката на Моцарт и Бах

99
Русенски бебета наддават с музиката на Моцарт и Бах

В момента в отделението се отглеждат седем недоносени бебета

Класическа музика от творби на Моцарт, Бах и Хендел звучи от няколко дни в отделението по неонатология в русенската болница, предаде БГНЕС.

Европейската практика, чрез която се въздейства положително върху организма на недоносените деца, е въведена експериментално в АГ-комплекса. Ако резултатите са окуражителни, музикалната терапия ще се приложи за постоянно.

Музиката на класиците помага на развитието на отделните органи на бебетата, на нарастването им, на нервната система. Според началника на неонатологията д-р Нина Радкова, звуците от произведенията на Моцарт и Бах карат бебетата да спят по-спокойно и да наддават по-бързо. В момента в отделението се отглеждат седем недоносени бебета.

"Децата, които слушат в момента музика, са деца в сектора за специални грижи, т.е. те са деца, които са излезли от интензивния сектор. Общото впечатление на персонала, който работи, е, че децата са изключително спокойни, не плачат, в повечето време спят, хранят се нормално, тегловната крива започна да нараства с по-бързи темпове.", коментира д-р Радкова.

Идеята й дошла, след като чула на конференция съобщение на своя колежка, която говорила за положителното въздействие на музиката върху децата. Подобна музикотерапия има в неонатологията в Пловдив и резултатите са положителни.

По време на Дните на отворените врати на АГ-комплекса бъдещите майки останали очаровани от музиката и дори вече звънели в родилното да питат какви композитори трябва да пускат на децата си впоследствие.

След известен период от време резултатите от наддаването на бебетата след музикотерапията ще бъдат сравнени с данни от предишните пациенти, за да се реши дали класиката ще озвучава и занапред АГ-комплекса.Добави коментар