Радонова вода - лек срещу куп болести

1781
Радонова вода - лек срещу куп болести

Тя извира само на две места в България

Радоновата вода избавя хората от куп болежки. Тя извира само на две места в България, едното от които е Наречен. Свойствата й помагат ежегодно на хиляди страдащи, а балнеолечението в родопския курорт отдавна се е прочуло и зад граница. Много чужденци идват тук, за да съчетаят рехабилитация и почивка сред невероятната природа. Най-много са гостите от Турция и Гърция, които в родината си също имат добри традиции в балнеолечението, но цените далеч не са толкова достъпни, както в Наречен.

„Лечението с радон протича изключително под лекарско наблюдение, като за всеки болен се назначава индивидуална програма”, обяснява управителят на лечебните заведения „Медика” д-р Кирил Панайотов, към които принадлежи и модерен балнеокомплекс в Наречен. Специалистите казват, че радоновата минерална вода започва да се използва за лечение в курорта през 40-те години на миналия век, когато руснаци и български военни правят изследвания за влиянието й върху човешкия организъм.

Радонът е радиоактивен газ, който прониква през кожата, храносмилателната система и белите дробове, посочва вестник "Монитор". Най-добре се усвоява през кожата, затова в индивидуалната програма задължително присъства басейн, вана или тангентор. От друга страна, при водната баня болните вдишват отделения във въздуха радон и процедурата действа и като инхалация.Доказано е, че радонът има успокояващо и обезболяващо действие. Той подобрява сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове, намалява или нормализира кръвното налягане. Има изразено успокояващо действие върху централната нервна система, затова много болни с разклатени нерви търсят спасение в курорта.

След радоновото лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка. Балнеопроцедурите нормализират нивото на кръвната захар и носят облекчение на страдащите от диабет. Засилват се защитните функции на кръвта и съпротивителните сили на организма. Водата влияе добре и на жени с проблеми на яйчниците, с липсваща или намалена менструация.

Чистият въздух и спокойствието, които предлага курортът, също са част от лечението, затова разходките сред природата винаги присъстват в индивидуалната програма на всеки, потърсил помощ в Наречен.

Цените са достъпни, а предлаганите пакети са предпочитани от курортистите. Един от балнеокомплексите например има шестдневни пакети за лечение при разширени вени, при дегенеративни заболявания, за следоперативно лечение на онкологични заболявания и други. Често дошлите да се лекуват в Наречен избират като подарък за свои близки някой от пакетите.

Добави коментар