Продукти, които съдържат много цинк

166
Продукти, които съдържат много цинк

Цинкът е необходим на всяка клетка в човешкия организъм

Цинкът е необходим на всяка клетка в човешкия организъм. Дефицитът му повлиява негативно общото здравословно състояние. След като е толкова важен, сигурни ли сте, че приемате достатъчно от него от ежедневното меню?

Дефицитът на цинк

Организмът на човека не притежава способността да синтезира цинк. Поради това той се набавя от храната. Препоръчителното ежедневно количество от минерала е 15 км. Дефицитът на цинк може да се прояви, ако изключите от менюто си храни като червено месо, миди, зърнени храни, млечни продукти.

Хората, които най-често страдат от дефицит на цинк, са: вегетарианци и вегани, бременни жени, хора със стомашно-чревни болести.

Признаци на дефицит:
-    Лошо зрение на тъмно;
-    Опадане на косата;
-    Проблеми с нюха;
-    Бавно зарастване на раните.

Продукти, богати на цинк:

Свинско месо – богато е на протеини, витамини от група В и цинк!

Кафяв ориз – пълнозърнестите храни са по-полезни, тъй като съдържат богато количество фибри, антиоксиданти, микроелементи, а също така имат нисък гликемичен индекс. А когато става дума за кафяв ориз, в него се съдържат повече калий, магнезий и селен. Разбира се, и цинк!

Яйца – тази храна е богата на цинк. Основно микроелементът се съдържа в жълтъка.

Говеждо месо – редовно го слагайте на трапезата.

Тиквени семки – тези от вас, които предпочитат да не ядат месо или мляко, нека отдадат внимание на тиквените семки. В тях има много цинк.

Фъстъци – отличен източник на цинк. Може да ядете фъстъците в натурален вид или под формата на фъстъчено масло. Освен това съдържат много фосфор, витамин Е и витамин В7.



Добави коментар