Причини детето да боледува често

535
Причини детето да боледува често

Здравето на детето е на първо място, нали така?

Най-често са случаите, когато детето боледува не толкова често, а по-скоро продължително. Така вместо планираната една седмица възстановителен период, то остава у дома за две или три седмици. Защо се случва така?

Най-разумният начин за установяване на причината е да бъде направено пълно медицинско изследване. За никого няма да бъде изненада следният отговор: слаб имунитет. Поради това днес предлагаме списък от най-разпространените фактори, които водят до боледуване на най-малките членове на семейството.

1/ Недоносеност
Функциите на имунната система започват да се формират вътре в утробата. Поради това недоносеността или морфофункционалната незрялост на детето може да провокират по-чести боледувания.

2/ Липса на кърма
Децата, които се кърмят, рядко боледуват от остри вирусни заболявания. Ранният преход към изкуствени смеси може да провокира през първата година на детето по-чести простуди. Ако имате кърма, не се отказвайте от кърменето. Здравето на детето е на първо място.

3/ Неблагоприятни фактори
Става дума за психическото здраве. През първата година, а и по-нататък, детето в резултат на различни неблагоприятни фактори може да развие състояния, които да отслабват имунната система – дисбактериоза на червата, хиповитаминоза, рахит и др.

4/ Тежки заболявания, които по-рано са преживени
Ако детето е боледувало от дизентерия, салмонелоза, пневмония, ангина и др., то логично имунната му система е отслабена.

Вирусите са друг фактор, който понижава имунитета. След грип, шарка и други вирусни заболявания, детето е с повишена чувствителност към инфекциите. Трябва да обърнете особено внимание на витаминизацията.

Продължителният прием на лекарства влияят негативно на детския организъм.

5/ Наличие на хронични заболявания
Те способстват за отслабването на защитните механизми и може да станат причина за често боледуване. Например тонзилит, атипични инфекции, глисти и др.

6/ Нездравословно хранене
Огромно значение за нормалното функциониране на имунитета има правилното и балансирано хранене. Детето често и продължително боледува, ако в менюто му има дефицит на витамини – например отсъстват храни от животински произход или се съдържат предимно храни с много въглехидрати, но малко протеини и мазнини.7/ Детето не излиза на чист въздух
Този фактор, както и липсата на физическо движение, оказват негативно влияние върху здравословното състояние.
Добави коментар