Предимствата и недостатъците на по-късното родителство

2241
Предимствата и недостатъците на по-късното родителство

Броят на по-възрастните майки се увеличава

Броят на по-възрастните майки се увеличава. Повече жени чакат до тридесетте и четиридесетте си години, за да родят първото си дете. 

И ако за някои е важно да станат родители още в 20 – те си години, вижте предимствата на по – късното родителство.

Първата е финансовата сигурност. По-възрастните родители, които са изчакали да имат деца, вероятно са посветили голяма част от времето си на кариерата, изкачили са се по корпоративната стълбица и са получили финансова независимост. Това помага за покриване на високите разходи за отглеждане на дете, но също така позволява на родителите да бъдат подготвени както за неочаквани разходи, така и за образованието.

Повече време с децата

С финансовата сигурност може да имате повече време, което да прекарате с децата. Тези безброй часове и късно вечер в офиса обикновено се равняват на много натрупано време за почивка. Дори ако майката се откаже от работата си, бащата може да си позволи няколко седмици за семейни почивки или да помогне в къщи, когато децата са болни.

По-голяма оценка за това, че сте родител

Ако сте чакали дълго време да имате бебе, вашата благодарност за това дете става още по-дълбоко, след като се роди. Всъщност едно скорошно проучване установи, че по-възрастните родители са склонни да бъдат по-позитивни в родителските си роли. Това положително отношение на родителите показа, че децата им имат по-малко поведенчески, социални или емоционални трудности. По-възрастните родители обикновено прекарват години, дори десетилетия, планирайки за бебетата си, пестейки пари, за да ги издържат и мечтаят за бъдещите си деца. А това е което може да им даде по-голяма оценка за радостта от родителството.

Повече житейски опит

И младите, и по-възрастните родители имат един и същи опит като родители преди раждането на първото си дете: нула. По-възрастните родители обаче имат десетилетие повече житейски опит, по – зрели са, по – спокойни и способно да се справят с предизвикателствата.

Пропаст между поколенията

Съществуват множество недостатъци, които се срещат при по-възрастните родители, като например голямата разлика в поколенията. Когато детето ви завършва гимназия, вие може да бъдете на възраст на повечето баби и дядовци на другите деца.

Това обаче не е гаранция, че няма да се разбирате с децата си. Дори и да сте родил през 20 – те си години, понякога е доста трудно да разберете младите.

Изтощение

Може да не искате да го признаете, но възрастта си оказва значение и е нормално по – лесно да се изморите.  Бебетата се превръщат в малки деца, а те често са пълни с енергия и може да се наложи да тичате след тях, докато ви се иска да почивате.

Вашето здраве

Освен че трябва да се грижите за вашето дете и да следите за здравето им, сега трябва да следите и вашето здраве. Колкото сте по – възрастни, толкова по – голям е рискът от медицински проблеми.

Трябва да се грижите и за вашите родители

По-възрастните родители могат да се окажат в ситуация, в която трябва да се грижат не само за малките деца, но и за собствените си възрастни родители по едно и също време. И ако по – младите могат да разчитат на баба и дядо, за да гледат децата, вие няма да имате тази привилегия, даже напротив, вие трябва да се грижите за тях.Добави коментар