Правилото: 3 минути на ден за децата

214
Правилото: 3 минути на ден за децата

Как японските бащи възпитават - или поне се опитват

В Япония бащите по цял ден са на работа. Майките са у дома и възпитават децата. Този модел постепенно се променя. Настъпва идеята за икумена – за съзнателния баща, който е редом до своето дете и вижда как то расте.

Нека ви запознаем с отрязък от книгата на Оота Тосимаса – „Най-добрият баща! Как се остава в сърцето на детето, когато работиш от сутрин до вечер“. Авторът е убеден, че са необходими само три минути на ден, за да повлияем силно на детето. Ако става дума само за три минути, казва Тосимаса, то нека те бъдат пълноценно посветени на детето и семейството. Настина са способни да внесат промяна.

Три минути решават всичко!

Как да оставите ярко впечатление от съвместно прекараното време, когато то е толкова кратко? За целта е необходимо не само време, но и как го използвате.

Как да извлечете максимума от 3-те минути?

Ако в качеството на пример използваме бойните изкуства, то по-скоро ще става дума за бокс – при него всеки рунд продължава 3 минути. Целият бой се състои от 15 рунда.

Дори един триминутен рунд ще бъде победа, казва Тосимаса.

Трябва само да се настроим така, че за 3 минути да създадем силно впечатление у детето и съпругата си. То трябва да им осигури приятни спомени.

Ако правилно използвате краткото време, показвате и на децата, и на съпругата си колко е приятно, когато татко си е у дома.

Ако успеете да оставите ярко впечатление, а на следващия ден – още едно, то постепенно участието на бащата в семейните дела ще е по-забележимо. Особено през работната седмица, когато много време за семейството няма как да отделите.
Добави коментар