Повишават ли агресивността на децата компютърните игри?

123
Повишават ли агресивността на децата компютърните игри?

Няколко ползи, заради които да не съжаляваме, че даваме на децата си да играят на тях

Компютърните игри понякога биват обвинявани за агресивността на децата. Има ли основание за това? Въпросът е съществен, тъй като в някои страни, например САЩ, индустрията с игри е сериозен бизнес. Той превъзхожда този с музика и кино.

През последните години проблемът широко се обсъжда в научната литература. Правилният извод сякаш е следният: ефект има, но той е твърде малък.

Някои експерти насочват внимание дори към ползите от видеоигрите. Ред изследвания показват, че игрите повишават способността да се визуализира пространството, подобряват паметта и зрително-моторната координация. В едно изследване е установено, че хирурзи, играещи на видеоигри в свободното си време, правят 32% по-малко грешки и оперират 24% по-бързо, отколкото своите колеги, които не са увлечени по видеоигрите.

Някои игри дори спомагат за развиването на социалното взаимодействие. Едно изследване е установило, че 2% от запозналите се в интернет двойки са се срещнали именно във виртуални геймърски светове (например, World of Warcraft).

Най-впечатляващият резултат: в един експеримент деца с дислексия след 12 часа игра на Rayman Raving Rabbids на Nintendo Wii са започнали по-добре да четат. Вероятно това се дължи на факта, че играта им помага да се съсредоточат.


Заключение: Надали ще успеете да откъснете децата си от агресивните видеоигри. Опитайте се да ги уговорите от време на време да играят и на по-интелектуални игри. Ако не успеете, утешете се с мисълта, че зрително-моторната им координация ще бъде максимално развита.Добави коментар