Понички на фурна

37
Понички на фурна

Десерт без излишна мазнина

Искате ли да ви споделим проста рецепта за понички на фурна? Щом сте стигнали до тези редове, определено рецептата ви вълнува. За начало нека ви кажем кои ще са продуктите, които ще ви потрябват:

Необходими съставки:

150 мл мляко
1,5 супена лъжица захар
5 грама мая
350 грама брашно
щипка сол
2 бр. яйца
1 супена лъжица масло
ванилия
коняк

Характерното за поничките на фурна е, че не стават златисти. Те остават светли. Получават се обаче пухкави и неособено мазни. Процесът на подготовка на поничките е по-дълъг, но пък самото печене отнема 10 минути.

Начин на приготвяне:

1/ Добавете в топлото мляко маята, захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте.
2/ Покрийте тестото, оставете го настрана за 15 минути.
3/ Разбийте яйцата.
4/ Добавете яйцата, солта, ванилията, маслото, малко коняк и останалото брашно към сместа с мая.
5/ Месете тестото, докато то не започне да се отлепя от стените на съда.
6/ Покрийте тестото с кърпа. Оставете го да престои 1 час.
7/ Разточете тестото – дебелината му трябва да е около 2 см.
8/ Изрежете понички с дупка в средата. Сложете ги върху хартия за печене, покрийте ги за 15 минути.
9/ Печете 10 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
10/ Накрая посипете с пудра захар или пък глазура. Полейте ги с шоколад, ако желаете.



Добави коментар