Ползите от по-късното родителство

662
Ползите от по-късното родителство

Има ползи от това да родите след 40

Въпреки стереотипа, че по-възрастните родители (тези, които имат първото си дете на 40-годишна възраст или след това) са сухари и че не могат да се справят, все повече са двойките, които избират късното родителство. И дори се справят много по – добре от техните 20-25 годишни колеги.

Възрастта не възпрепятства родителските способности и всъщност може да ги подобри.

Ето няколко ползи от това да имате дете след 40 години.

Идва в желан момент

Не става въпрос, че младите двойки не желаят да имат бебе, но обикновено то идва като задължителна следваща логическа стъпка, след като се оженят. По – късно това може да окаже влияние върху кариерата и професионалното развитие. При по-възрастните родители детето обикновено е по-скоро избор, отколкото задължение в този момент.

Финансова независимост

По-възрастните родители обикновено имат по-високо ниво на образование и са финансово по - стабилни. Освен това често те са се утвърдили на работното си място, изградили да кариера, а това им дава възможност за по - гъвкави графици от по-младите родители, могат да прекарват повече време у дома със семействата си.


Стабилни взаимоотношения

Родителите над 40 години са най-вероятно женени или в стабилни дългогодишна връзка. Освен това през това време те са изградили стабилни отношения, минали са през различни  житейски ситуации, имат умението да се справят с конфликтите, с комуникацията, склонни да на повече компромиси. А стабилната връзка между родителите е може би най-важното нещо в живота на детето.

Повече време за децата

По-младите родители се занимават с толкова много неща като работа, сметки, пътувания. По-възрастните вече са изпитали всичко това и затова имат възможност да отделят повече време за децата, да комуникират повече с тях.

Те могат да отделят време, за да се насладят на преживяванията с тях и да  изживеят пълноценно всеки момент с тях, без да бързат или да тичат в изпълнение на следващата задача.Добави коментар