Ползата от дневния сън за ученика

42
Ползата от дневния сън за ученика

Полезно е и за възрастните

Много деца не обичат да спят през деня и искат да бъдат „като възрастните“. Но когато правят първа крачка към зрелия живот, отиват в училище, дневният сън може да се окаже доста привлекателен за тях. В интерес на истината желателно е родителите да поощряват желанието на детето да спи след края на учебния ден. Има няколко важни причини зад този призив.

Американските учени от университетите в Пенсилвания и Калифорния са провели мащабно изследване с участието на над 3 000 ученици на възраст 10-12 години. Те установили, че децата, които спят през деня 30-60 минути, имат по-добър самоконтрол, по-високо ниво на IQ и по-добра успеваемост. Те по-рядко имат проблеми с поведението и като цяло се усещат по-щастливи.

Тук е моментът да посочим, че в САЩ училищното обучение е организирано така, че 10-12-годишните деца не могат да спят през деня. Те по цял ден са училище. Така, за да направят своето изследване, учените се допитват до Китай. Там е налице навик да се спи през деня както при децата, така и при много възрастни.

В Китай в рамките на изследване са били замервани физическите и емоционалните параметри при четвъртокласници. От нивото на щастие до нивото на глюкозата в кръвта. Учените записвали кои деца спят през деня и как това се отразява на успеваемостта им през погледа на учителите. След 2 години учените отново замерили показателите на същите деца. Установено било, че колкото повече едно дете спи през деня, толкова по-високи са показателите му за физическо и емоционално състояние. По-добри били и резултатите в учението.

Според учените резултатите от изследването еднозначно говорят за това, че е препоръчително да се спи през деня. Оптималното време е 30-60 минути.
    Добави коментар