Полезните сълзи

125
Полезните сълзи

5 причини да не казвате „Не реви!“

Сълзите са полени за здравето. Как? Нека ви разкажем, но преди това ще споделим, че средностатистическият човек за целия си живот изплаква 7 кофи сълзи. Жените 5 пъти по-често плащат от мъжете, поради това са по-малко предразположени към инфаркт.

Защо е полезно да се плаче?

Сълзите намаляват болезнените усещания
Малкото дете е ударило коляното си. Сълзи рукват от очите му. А вие му казвате „Не реви, не реви!“. Сълзите спомагат за изработването на енкефалин – вещество, сходно на морфина. То буквално притъпява болезнените усещания.

Сълзите защитават организма
В тях се съдържа фермент лизоцим, който притежава антибактериално действие. По време на плач сълзите падат в носа и буквално елиминират бактериите от там.

Сълзите овлажняват
Искате след работен ден да поплачете? Защо не! Сълзите не позволяват на очите да пресъхнат. Сухата лигавица, освен че е вредна за очите, пропуска бактериите в организма.

Сълзите успокояват
Плачът извежда от организма токсините и хормоните на стреса. След плач пулсът и дишането са забавени, усеща се душевно облекчение и спокойствие.

Сълзите – езикът на емоциите
С помощта на плача новороденото общува с възрастните. Сълзите освен това показват уязвимост. Когато плачем, това кара другите да ни възприемат не като противник – напротив, провокира ги да се сближат с нас.Добави коментар