Полезните есенни билки

954
Полезните есенни билки

Наричат шипката „царица на билките" и това не е случайно

Първите слани вече паднаха в по-високите части на страната, затова настоящият уикенд е буквално последният срок да приберем най-полезните дарове на сезона - мушмулите, шипките, глогинките, дренките и ореховата шума.

Събрали топлите лъчи на лятното слънце, билките в края на октомври и първите дни на ноември са особено полезни, смятат специалисти по природолечение, пише вестник "Новинар". Те съветват дивите плодове да се събират в хубавите дни на късната есен. Ако се разходите в гората, със сигурност ще намерите цяла "билкова аптека", която може да ви послужи в студеното време при простуди, грип и нисък имунитет.

Шипките"Банката" от есенни витамини е най-пълна при шипките. Тази година дивите храсти са буквално отрупани с малки червени плодове, защото пролетта беше топла и цветовете не успяха да измръзнат.

Наричат шипката „царица на билките" и това не е случайно, защото тя съдържа букет от полезни за организма вещества. По разнообразието и количеството витамини тя превъзхожда голяма част от познатите ни лечебни растения. В 100 г плодове шипки например се съдържат около 2 г витамин С, което е с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимоните и с около 300 пъти повече в сравнение с ябълките.

Освен това малките червени плодчета съдържат ценен комплекс от естествен витамин А, незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6, мощни антиоксиданти и витамин Е, които са важни за здравето и красотата на кожата. Отварата от шипки е отличен начин да върнем кондицията на организма и да се "имунизираме" против грип.

Орехова шума и листенца диви ягодиОреховата шума е един от най-полезните природни дарове на есента. Тя може да се бере през цялата година, но в този сезон е особено богата на йод и полезни съставки. Направете си топла вана, накиснете във водата наръч орехова шума и ще усетите благотворното й въздействие не само върху кожата си, но и върху целия организъм. Този ритуал гони от тялото токсините и помага на вътрешните органи да изхвърлят свободните радикали. Неслучайно при опасност от лъчева болест се препоръчва да се приема малко количество йод.

Вижте още: Билкови лекове за болестите на есента

Често в късната есен и дивите ягоди изненадват с новопораснали свежи листенца. Те са идеална добавка към зимния чай и са особено полезни при стомашни проблеми. Освен това отварата от листенцата е отличен заместител на водата за уста, като гони микробите и гарантира свеж дъх през целия ден.

Глог и дренкиВ познатата приказка на Ран Босилек "Отишла баба за дренки" старицата едва ли не рискува да я изяде мечка, но не се отказва да си набере от червените дарове на есента. И това не е случайно. Дренките са изключително полезни. Според народните вярвания това е най-слънчевият плод, който вирее у нас. И е точно така.

Причината - дрянът цъфти за Бъдни вечер, когато късаме клонки с пъпки за баницата, а зрее в късната есен. Това означава, че плодовете събират слънце поне 8 месеца.

Дренките са богати на калий, желязо, витамин C. Действието им при диария е незаменимо, но са полезни и при висока температура и проблеми с венците.

Глогинките, както се наричат малките червени плодчета на глога, също са много полезни и точно сега е времето да се наберат. Всъщност познатата комбинация за успокояване на нервите от мента, глог и валериан няма да е толкова успешна без вълшебното успокояващо действие на червените плодчета.

Те помагат при сърдечносъдови проблеми, намаляват риска от аритмия, подобряват работата на сърцето, лекуват сърцебиене и стабилизират кръвното налягане.Добави коментар