По-здрави деца само с помощта на вода

2027
По-здрави деца само с помощта на вода

Наясно ли сте каква точно вода трябва да пият децата и какъв е обемът й за различните възрасти?

Нямаме никакви съмнения, че знаете коя е най-полезната напитка на Земята – разбира се, това е водата.

Но наясно ли сте каква точно вода трябва да пият децата и какъв е обемът й за различните възрасти? А имате ли информация какви неразположения предизвиква дехидратацията при малчуганите и как да я избегнем?

На тези и на много други въпроси, касаещи бъдещото поколение и живителната течност, ще отговорим сега.

Каква вода да пият бебетата и децата?

Въпреки че темата за децата и водата е често обсъждана, малко родители знаят, че деца под седем години не трябва да пият минерална вода, освен ако това не е препоръчано от лекар.

Изворната вода е по-подходяща заради в пъти по-ниската й минерализация от тази на минералните, а често пъти и от чешмените води.

Двете важни вещества, които родителите трябва да следят на етикета на водата, са натрият и флуоридът. 

Ако децата консумират над допустимите количества флуорид, съществува голям риск да развият както зъбна, така и костна флуороза – и при двете състояния зъбите и костите стават „чупливи“, което крие не само риск за здравето, но и за бъдещето развитие на детето.

Ако бъдат превишени нивата на натрия, това води до задържане на вода, подуване и повишаване на артериалното налягане.Какво количество вода е препоръчително за различните възрасти?

Детският организъм се нуждае от повече вода, в сравнение с този на възрастните, защото при растежа се изразходва повече енергия, процентното съдържание на вода в тялото на децата е по-голямо, физическата им активност е по-висока, а имунната система – по-слабо развита.

Ето какво количество вода се препоръчва при различните възрасти:

  • Деца на възраст между 1 и 3 години – 1 л
  • Деца на възраст между 4 и 8 години - 1.3 л
  • Деца на възраст между 8 и 13 години - 1.5 л
  • Възрастни – за мъжете 2.3 л, за жените 2 л


Разбира се, нуждите от вода при всеки организъм са индивидуални, но ориентировъчното средно количество можете да изчислите, като умножите килограмите си по 30 мл вода.Как да разберем дали бебето или детето е дехидратирано?

Има ли нужда бебето от вода или приема достатъчно с кърмата? Това е един от най-сложните въпроси, с които се сблъскват младите родители.

Според Световната здравна организация до шестмесечна възраст бебетата нямат нужда от прием на вода, тъй като нейното съдържание в кърмата е 80%. Българската педиатрична асоциация все пак препоръчва, ако бебето приема предложената му вода, такава да не му бъде отказвана.

Ако се притеснявате дали бебето е добре хидратирано, надникнете в памперсите му – мокрите пелени на денонощие трябва да бъдат между 7 и 8. Ако са по-малко или забележите хлътване на очите, напукване на устните, а урината е тъмна, значи кърмачето не получава достатъчно вода.

Детето между 1 и 3-годишна възраст изгражда хранителни навици, затова е изключително важно водата да бъде предлагана често и винаги да е на разположение. Дори и по-големите деца забравят да пият вода, затова е добре това да им бъде напомняно, а още по-добре, ако се превърне в навик, който да ги съпътства и през остатъка от живота им. 

Изключително важно е родителите да знаят, че жаждата не е ранен признак на дехидратация. Детето трябва да приема вода много преди да ожаднее.

Ако тя липсва на организма му, това води до затруднения при работата на отделителната система, главоболие, световъртеж, липса на енергия и други. Няма нужда да напомняме, че водата е жизненоважна за растежа на едно здраво и щастливо дете. Добави коментар