По-умереното хранене ще ви помогне да живеете по-дълго

112
По-умереното хранене ще ви помогне да живеете по-дълго

Искате ли да живеете по-дълго? Просто е. Трябва да започнете да ядете по-малко

Искате ли да живеете по-дълго? Просто е. Трябва да започнете да ядете по-малко. Това е заключението на различни проучвания, които свързват здравословното стареене с ограничението на приеманите калории.

Подобна диета помага за подобряване на настроението и дори за защита от болести, свързани с възрастта. Хората могат да използват този инструмент, за да увеличат потенциално продължителността на живота си, казват експертите.

Според проучване, публикувано в списанието Cell Metabolism намаляването на приема на калории с 15 процента за две години може да забави стареенето и да предпази от заболявания като рак, диабет и болестта на Алцхаймер.

 

Диетите работят, като помагат да се забави метаболизма и намалят свободните радикали, свързани с хронични заболявания.

Забавеният метаболизъм е свързан с по-дългия живот на стотици животински видове, заяви пред Healthline доктор Лиан Редман, доцент по клинични науки в Центъра за биомедицински изследвания в Пеннингтън, Луизиана и съавтор на изследването.

Изследователите отдавна знаят, че диетите с ограничени калории могат да бъдат мощно оръжие против стареене. Преди проучванията са направени предимно върху животни, но най – новите се фокусират върху хората.

Участниците са 53 здрави, без затлъстяване хора на възраст между 21 и 50 години, а според проучванията дори и хората, които са здрави и стройни, могат да се възползват от диети с ограничени калории.

В допълнение, много биомаркери за стареене са намалени, а здравето се подобрява.

Според друго проучване диети, наподобяващи гладуване, практикувани пет дни в месеца в продължение на три месеца, също могат да помогнат на организма да старее по-бавно. Следваната диета е на растителна основа и включваше енергийни барове и зеленчукови супи.

Диетите с ограничени калории работят, защото почиствате шлаките от клетките, обясняват учените. Все пак са необходими повече изследвания върху хора, но въпреки това може да поставите едно добро начало за вашия по – дълъг живот, казват те. Просто намалете калориите, спортувайте и избягвайте рафинираните храни и вредни мазнини.Добави коментар