Плодове и зеленчуци, които не трябва да белите

104
Плодове и зеленчуци, които не трябва да белите

Кората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и фибри, отколкото пулпата

Кората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и фибри, отколкото пулпата, каза Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург. Тя сподели пред радио „Спутник” в кои случаи кората определено не трябва да се изхвърля.

Лекарят препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той съдържа много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.

Не изхвърляйте корите на лимоните и портокалите. Както Елена Смирнова пише в своя профил в „Инстаграм”, кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека.

Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти. Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.
картофи и краставици

Най-голямата разлика в състава на кората и пулпата е в краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула, съобщава БГНЕС.

Добави коментар