Пет прости начина за подобряване на мозъчната дейност

182
Пет прости начина за подобряване на мозъчната дейност

Всяка работа дава по-добри резултати, ако човешкият мозък е енергичен и издържлив.

Всяка работа дава по-добри резултати, ако човешкият мозък е енергичен и издържлив. Няколко прости техники могат да помогнат да си осигурите това, стига те да се превърнат в трайни навици, посочва БГНЕС.

Първата стъпка към това е медитацията. Целта е да се съсредоточите върху усещанията си и да „проветрите главата си” от излишна информация. Прекарването на 10-15 минути дневно в тишина може да подобри паметта, бдителността и други когнитивни функции.

Докато работите, поставяйте дребни интересни задачи на мозъка си – запомнете с какво е облечен вашият събеседник, какви белези има по лицето си, какъв цвят са очите му. Курсът на Wikium „Умът на Шерлок“ ще бъде много полезен в това отношение: след него ще станете невероятно наблюдателни.

Четете всеки ден
Книгата е мощен и много достъпен инструмент за трениране на мозъчната дейност. Учените са доказали, че само 6 минути четене на книга на ден могат значително да намалят нивата на стрес при всеки.

Водете си дневник
Обобщавайки всеки ден и записвайки за себе си ключови събития и ежедневни усещания – това е не по-малко отлично обучение за мозъка. Блогът е чудесна електронна алтернатива на хартиен дневник. Подобна практика помага да запазите по-добре това, което се случва в паметта ви, да анализирате своето и поведението на другите хора и правилно да прередите приоритетите си.Движете се
Физическата активност е пряко свързана с мозъка, така че ако искате да „напомпате“ когнитивната сфера, отделяйте поне половин час дневно за спорт или фитнес. Движението помага на кислорода да попадне в тялото и мозъкът ви да работи по-добре. Дори най-простите дейности като упражнения на терасата или ходене пеш подобряват зрителната памет и настроението.

Спете по-често

Всички знаят, че добрата почивка е важна за мозъка и сънят трябва да продължи поне 8 часа. Но ако по обективни причини това не е възможно, разделете времето за сън на части – по примера на Щирлиц. В идеалния случай трябва да подремнете през деня за поне 20 минути и съзнанието ви веднага ще се проясни и ще почувствате прилив на сили.

Добави коментар