Пет правила на семейния живот, които можете да нарушите

109
Пет правила на семейния живот, които можете да нарушите

Те не гарантират 100% дълготрайно щастие

Психолози от цял свят биха се лишили от част от доходите си, ако съществуваше универсална формула за щастие. Поради това всеки човек, както и отношенията във всяка двойка, са индивидуални. Те се развиват по свой особен сценарий. Това, което за едни може да е истинска катастрофа, за други е тласък напред.

Съществуват общоприети правила, към които на практика всички семейства се опитват да се придържат. Оказва се, че не е задължително да ги спазвате дословно. Кои са те?

1/ Трябва да се споделяте увлеченията и хобитата си
Помнете – в брака има две различни личности. Да се занимавате постоянно с едно и също нещо не е задължително. Да се карате да гледате мач, когато това ви отегчава, е по-вредно, отколкото полезно. Не се принуждавайте! Правилото следва да е такова: не споделяйте всичките си увлечения, но уважавайте и поощрявайте тези на другия.

2/ Трябва да имате общо пространство
Което обикновено отменя наличието на лично. Възможността да имате свое кътче, свой малък свят, е много важна за хармоничното развитие на отношенията. По този начин ще се освобождавате от хаоса в общото пространство. Признайте, че понякога такъв е налице.

3/ Трябва да споделяте с партньора всичките си чувства и мисли
Партньорите, които споделят абсолютно всичко един с друг, по-скоро са утопия, отколкото работеща схема от реалния семеен живот. Да се говори в двойката, да се споделят мисли и преживявания безспорно е необходимо. Трябва обаче да си давате сметка как думите ви се отразяват върху партньора.

4/ Проблемите по-добре да се решават в леглото
Едно от най-разпространените клишета в романтичните филми. И най-жестокият скандал може да прерасне в гореща сцена в леглото. Така проблеми не се решават. Причината за раздора няма да изчезне просто така. По-добре правете секс, когато сте в мир.

5/ Децата винаги са на първо място
Премахвайки от живота си всичко: общуването с приятели, грижата за себе си, кариерата, вие не правите добро на детето. Така не може да му дадете добър пример. Не му показвате как да се развие хармонично като човек. Свръхопеката никога не е постигала положителни резултати. Не изпитвайте вина за това, че имате нужда от време за себе си. Няма супер родители.
Добави коментар