Пелените и развитието на речта

328
Пелените и развитието на речта

Един съвен от специалист, ако детето все още не е проговорило

Защо все повече съвременни деца показват забавяне на развитието на речта. Как родителите могат да помогнат на рожбата си да проговори? На тази тема споделя мнение логопедът-дефектолог Инна Сипкина.

Според нея една от причините за забавянето на речевото развитие се крие в носенето на пелени.

Пелените безусловно са благо за родителите. Те са удобство и пестят време. Трябва да не забравяме обаче, че нервната система на човека постоянно се развива и в определена възраст детето трябва да се научи да казва, че му се ходи до тоалетната. Поради постоянното носене на пелени, някои деца, на които отдавна им е време да не ги използват, не умеят да говорят.

Обърнете внимание – повечето деца, които не говорят на 3-годишна възраст, използват пелени. Те не само не умеят да се изхождат на гърне, но и не разбират как да поискат да го използват. Дори с жестове не им се получава.

Слабото развитие на речта не е категорично следствие на продължителното носене на пелени, но последното е предразполагащ фактор.

Какво да направите?

Старайте се от ранна възраст да показвате на детето гърнето, обяснявайте му за какво се използва, сложете детето да седне на него или пък негови играчки. Първоначално всичко това се запаметява от детето на подсъзнаетлон ниво. След това то минава на следващия етап. Детето започва да забелязва своите позиви и иска да ги назове. Накрая сяда на гърнето.

Важно е да не пропуснете онзи „прозорец“ от развитието на детето, когато то може само да се научи. Когато му е интересно!
Добави коментар