Основни умения, които всяко дете трябва да има в гимназията

141
Основни умения, които всяко дете трябва да има в гимназията

За лесен старт в живота

Като родители, ние обичаме децата си безкрайно, защитаваме ги, помагаме им и искаме да ги превърнем в перфектни, щастливи хора. За съжаление, понякога прекалена  грижа може да има обратния ефект и да направи децата ни неподготвени за света и за живота си като възрастни.

Добрите намерения често се оказват лоша услуга и младият човек, сблъсквайки се със самостоятелния живот не може да се бори, не е готов да започне работа, да наеме жилище и дори да се оправи сам в непознат град.

Не може да третирате вашето 18 годишно дете като на 10 години, да мислите как ще пресече улицата или дали си е изяло обяда, и да треперите за всичко над него. Пуснете го и оставете да се сблъска с трудностите и предизвикателствата на живота, най-малкото защото вие няма да бъдете винаги ди него.

Вижте какви умения трябва да има едно дете в гимназията (между 14-18 годишна възраст), за да може да се оправи само в нещата, които му предстоят.

Да си сготви

Това не означава, че трябва да спрете да готвите, но трябва да знаете, че детето може да си направи закуската и обяда. Освен това се случват извънредни ситуации, в които нямате възможност да приготвите вечеря, например, и е хубаво да знаете, че може да разчитате на него.

Да се буди само на време

В тази възраст детето трябва да може да се събуди само, да се подготви за училище, да се оправи и да си изглади дрехи, които да облече. Много родители правят всичко това вместо децата си, карат ги до училище, взимат и ги и така не ги оставят да носят някаква отговорност. Така ги научваме, че винаги ще сме там, ще ги будим и ще ги возим, което няма как да се случи.

Да перат и простират

Покажете им как се пуска пералнята, как се сортират дрехите и как се простират. Служете им за пример. Научете ги на тези малки, но важни стъпки, с които те ще посрещнат по – лесно самостоятелния живот.

Да зареждат колата (ако имат книжка)

Ако детето има книжка, не се грижете колата да е винаги заредена. Основно умение е то да може да иде до бензиностанцията и да сипе гориво. Дори и да направи грешка, нека тя да му е за урок.

Да работят

Научете детето си да се труди, да се бори да научава повече неща, без да бъде принуждавано заради някакви обстоятелства. Стимулирайте любопитството му и жаждата му за знания. Покажете му, че за да получи нещо, трябва да си го изработи. Когато направи нещо самоинициативно – похвалете го, това ще го мотивира и ще покаже, че усилията му са възнаградени.


Да се защитава

Много е лесно, ако има конфликт в училище, да отидете и да разговаряте с учител или съученик на детето. Това обаче няма как да продължи цял живот. Научете го да защитава позициите си, да отстоява принципите и да аргументира действията си (разбира се, говорим в случаи, в които то е право).

 Да се грижи за чантата си

Има родители, които подреждат чантите на децата си – слагат им учебниците за следващия ден, заедно подготвят домашните, подсещат ги за ключове, портмоне, бележник…А какво става, когато това дете остане само и трябва да мисли само за тези неща. Затова от ранна детска възраст го научете да се подготвя само, като знае, че може да разчита на вас за съдействие.

Да поръчва в ресторант

Научете детето на обноски – как да поръча храна за себе си, да гледа сервитьора в очите, да бъде учтиво, да пита, да поиска допълнителен прибор и дори как деликатно да върне храната, ако има някакъв проблем с нея.

Да разговаря с непознати

В живота на детето ви ще бъде пълно с непознати хора и вие няма как да бдите над него постоянно. Много е лесно да каже „Не разговарям с непознати“, но това не е начинът. Научете  го да различава добрите от лошите, стимулирайте го да води разговори. 

Да купува основни неща

Доста родители не смеят да пуснат децата си в магазина да пазаруват сами. Ако 14– годишното ви дете все още не е ходило само на пазар, ето как да го научите. Пуснете го пред вас в магазина и му дайте списък с основни неща, които да купи. Оставете го само да намери щандовете, да вземе продуктите, да иде на касата и да плати. Така постепенно ще се отпусне и ще започне само да извършва тази дейност.

Да излиза с приятели

Няма нищо лошо детето ви да иска да иде на кино, заведение или разходка с приятели. Това дава самостоятелност  и увереност. Покажете му за какво трябва да внимава, какво да прави в случай на опасност и определете час за връщане у дома.

Да ползва градския транспорт

 

Нали не ви е страх да пускате 16-17 годишното си дете само в автобуса или метрото? Защото ако е така, какво ще правите когато стане на 25 г.? Не спирайте детето си да прави всички нормални неща, които възрастните хора правят ежедневно. Какво ще стане когато отиде в друг град? Вие там ли ще сте, за да го закарате до училище или на тренировка? Те няма да се нуждаят вечно от вас, затова, нека се оправят сами в подобни ситуации. Добави коментар