Няколко идеи, с които да намалим пластмасата в ежедневието

88
Няколко идеи, с които да намалим пластмасата в ежедневието

91% от пластмасата не се рециклира, а 40% от произвежданата пластмаса се произвежда само за опаковки

Данните на National Geographic са повече от стряскащи - 91% от пластмасата не се рециклира, а 40% от произвежданата пластмаса се произвежда само за опаковки. Веднъж използвана, опаковката се захвърля. Някои примери за това са бутилките за вода, еднократните чаши за кафе, пазарски торби.

Неволно, съвсем без да искаме да създаваме чак такова количество отпадък, ние също допринасяме за това замърсяване. А има толкова лесни решения, с които можем хем да спестим целият този боклук за природата, хем да спестим и разходи от бюджета. Вижте някои идеи, представени от Darik News:

Бамбукови четки за зъби

Пластмасовите четки са направени от гума, пластмаса, суров нефт. Електрическите четки за зъби не са по-добра опция - при тях има киселинни токсини освен всичко споменато. Бамбуковите четки за зъби от своя страна се разграждат само за 6 месеца. Косъмът на самата четка също е от естествени материали, които не причиняват вреда на здравето.

Метални сламки

Пластмасовите сламки се ползват еднократно и са истинска заплаха за световния океан. Металните сламки са тяхна добра алтернатива. Освен това заемат и по-малко място у дома ви, тъй като бихте взели няколко, които ще ползвате дълги години. Вкусът на напитката с тях не се променя.Дрехи втора употреба

Никой не би забелязал, че сте с дрехи втора употреба, ако не му кажете. Те са в пъти по-евтини, а така всеки от нас може да допринесе за намаляването на замърсяването с текстил.

Торби за многократна употреба

Така ще може да спестявате всеки път от найлоновите торбички, които и без това се заплащат. Може да ушиете и свои торби, в които да си пазарувате и плодове, и зеленчуци. Стъпка още по-напред би било да си носите и кутии, когато пазарувате млечни продукти в магазина.

Добави коментар