Нелекуваните зъби - диабет, остеопороза и смъртоносната ангина на Лудвиг

489
Нелекуваните зъби - диабет, остеопороза и смъртоносната ангина на Лудвиг

Много често хората не си дават сметка, че проблемите със зъбите могат да засегнат и други органи в тялото

Неподдържаните и болни зъби могат да ни създадат сериозни проблеми. Грижата за тях е свързана не само с поддържането на страхотна усмивка, която да омагьосва околните. Този процес е жизненоважен за цялостното благосъстояние на организма и ако го пренебрегваме системно, може да има сериозни последици. Поради тази причина би било добре здравето на устната кухина да е един от приоритетите в живота ни.

Много често хората не си дават сметка, че проблемите със зъбите могат да засегнат и други органи в тялото. Още в началото на миналия век колаборация между престижни лекари и зъболекари доказва, че голяма част от хроничните заболявания се дължат на инфекции в сливиците и/или зъбите, които обикновено са без симптоми и трудни за откриване. Дори се установява, че оралните инфекции, най-вече пародонтитът, могат да причинят и повлияят на развитието на редица заболявания, като сърдечно-съдови, цереброваскуларни, бактериална пневмония, захарен диабет, остеопороза и много други.

Проучванията установяват, че лечението на зъбните инфекции може да доведе до значително подобрение на инсулиновата резистентност и редица състояния. Важното е, че хроничните инфекции при зъбите, дори и тези с ниска интензивност, понякога водят до развитие на атеросклеротични промени в артериите, които от своя страна „предвещават" коронарна болест на сърцето. Тук факторът „бактерии" играе важна роля, вероятно защото в устната кухина могат да се открият около 300-400 бактериални вида.

Днес все повече проучвания в тази област се фокусират върху връзката орална хигиена – организъм, и доказват, че ако определени състояния в устната кухина останат нелекувани, те могат да окажат силно отрицателно въздействие върху общия здравословен статус, посочва вестник "Стандарт". Учените установяват, че всички коренови канали с асимптоматичен апикален периодонтит съдържат анаеробни патогени и са резервоар за бактерии и гъбички, като по този начин се явяват източник на системни фокални инфекции.

Едно от многото изследвания използва фенотипни и генетични методи за проследяване на микроорганизмите, които се освобождават в кръвообращението. Микробиологични проби са взети от кореновите канали на 26 пациенти с асимптоматичен апикален периодонтит. Кръвта за изследване пък е десет минути след ендодонтската терапия. Резултатите показват, че всички коренови канали съдържат анаеробни бактерии, като честотата на бактеремия в този случай варира от 31% до 54%. А микроорганизмите от кореновия канал и кръвта показват идентичен фенотип и генетични характеристики при изследваните пациенти.

Но бактериалните видове са само един от елементите, които могат да причинят заболяване. Възпалението би могло да продължи години наред, преди да бъде установено и лекувано. Друго проучване установило, че инфекцията на кореновите канали е рисков фактор и при болничното лечение на състояния, като подмяна на сърдечната клапа, например.Един доста сериозен проблем е грануломът на зъба, който представлява малка гнойна маса (подобна на киста). Въпреки миниатюрния си размер, не е препоръчително да се пренебрегва, тъй като последствията определено са неприятни. Грануломът може да се развие и съществува, без да причинява болка, но когато такава се появи, е остра и силна. Той също е сериозен източник на инфекция, защото лесно може да причини заболявания на бъбреците, сърцето и други органи в тялото.

Ето защо е и толкова важно да се третира навреме. Ако човек все пак реши, че може да отложи лечението, в последствие се развива абсцес - инфекция, която се локализира в основата или корена на зъба. Обикновено е резултат от тежък кариес и алармира за присъствието си чрез симптоми като силен зъбобол. Има и някои други сигнали, които могат да ни наведат на мисълта, че имаме точно такъв проблем. Това са болка при дъвчене, треска, горчив вкус в устата, лош дъх, зачервени и подути венци. Всичко това би следвало да ни мотивира да потърсим компетентна помощ, и то във възможно най-кратки срокове. Защото всяка инфекция в тялото, независимо къде е локaлизирана, е причина за безпокойство, при това основателно.

Абсцесът на зъба представлява наистина тежка такава, но за жалост тя се локализира в част от тялото, която е с уникално разположение, от гледна точка на възможността за разпространяване на инфекциозния процес. Някои от потенциалните последици, които могат да сполетят човек при едно такова разразило се състояние, са, меко казано, неприятни. Например заразените венци могат да увредят челюстната кост и да причинят падане на зъбите. Да не говорим, че инфекцията е в състояние да се разпространи в мозъка чрез кръвоносните съдове и да доведе до мозъчен абсцес. Също така е в състояние да достигне и до синусите, където да обособи инфекциозно огнище. Бактериите, отговорни за цялата „беля", пък чрез кръвообращението могат да достигнат до сърцето и да доведат до състояние, наречено бактериален ендокардит.

Възможно е да се стигне и до инфекция в областта на лицето и челюстта, наречена ангина на Лудвиг. Тя представлява флегмонозно възпаление на съединителната тъкан в пода на устната кухина. Понякога е с животозастрашаващ характер поради опасност от настъпване на задушване. Важно е да се подчертае, че ангината на Лудвиг не трябва да се бърка с ангина пекторис. При нея се появява чувство на душене, а не усещането за гръдна болка, въпреки че в определени обстоятелства може да присъства и такава, но само ако инфекцията се разпространи в ретростерналното пространство.

Заболяването е открито от немския лекар Вилхелм Фридрих фон Лудвиг, който го описва за първи път през 1836 г. Още тогава той отбелязва, че най-животозастрашаващото усложнение при ангината на Лудвиг е обструкцията на дихателните пътища. И внимание - преди еволюцията на антибиотиците, смъртността при ангината на Лудвиг надхвърля 50%. Днес, в резултат на напредъка на медицината и новите медикаменти, смъртността понастоящем е средно около 8%.Добави коментар