Нека децата ядат с ръце

213
Нека децата ядат с ръце

Полезно е за малките в процеса на развитие

Според експерти щом детето навърши 7-8 месеца, можем съвсем спокойно да започнем да му предлагаме да яде с пръсти. Нека мъникът тренира уменията си да хваща парченцата храна и да ги поставя в устата си.

Яденето с ръце е развиваща уменията практика. Това е начин детето да се нахрани без излишен стрес. Освен това носи редица ползи.

Например – развива координацията и фината моторика, както и самите движения на горните крайници. Детето се учи да взима обекти с различна големина, запознава се с нови вкусове, с храни с различни цветове, форми, консистенция и т.н. В този случай, казват експертите, дори не е необходимо майката да бъде неотлъчно до детето, когато то се храни.

Как правилно да храним детето на принципа „ям с ръце“

На първо време ще е необходимо да хапвате заедно с детето. Използвайте ръцете си и бъдете пример. Така ще подбудите детето да експериментира.

Не очаквайте цялата храна да отиде по предназначение. Част от нея ще бъде смачкана или пък изпусната на пода.

Възможни варианти на храни, които да предложите: варени картофи и моркови, банан, праскова, диня, ябълка от компот, сирене. Задължително трябва да са на малки парченца. Постепенно може да увеличавате големината на хапките.

По време на подготовката задължително отстранявайте костилки, парченца от обелката или пък семки.

Докато детето се храни с ръце, не го разсейвайте. Отвличането на вниманието с песни и играчки не е добра идея. Накрая измийте както ръцете на детето, така и своите.

Добави коментар