Нека детето безделничи!

1784
Нека детето безделничи!

Или как да избегнете отсъствието на самостоятелност и лидерски умения у детето

Когато попиташ родители, с какво се занимават децата им в свободното време, те се удивяват: Какво свободно време може да имат, когато има училище, спортна секция, английски език и т.н….“ Действително днес се стараем да планираме живота на своите деца буквално до минута. Това е една от най-големите грешки на съвременното възпитание, казва Марина Мелия, психолог и автор на книга, посветена на мъдрото родителство.

Опасност: отсъствие на самостоятелност, креативност и лидерски умения.

Децата, които са приковани в строг график, „излизайки на свобода“ не знаят къде да се дянат. Те нямат изработен навик да се разпореждат със собственото си време.

Виждайки това, ние веднага решаваме, че е по-добре да занимаем детето с повече дела, вместо да „седи в социалните мрежи“ и да бездейства. До определен момент то ще следва установения график, докато не се разбунтува и не каже: „Край. Стига. Нищо не искам“.

Какво да направите?


Заделете в графика на детето лично, незапълнено, т.нар. „скучно“ време. То може да прави каквото иска през тези часове. Дори да безделничи. Създайте условия за свободна игра.

Повечето игри и занимания днес се характеризират със строги инструкции и алгоритми на действие. Децата не могат да измислят игра, да разпределят роли, да привличат други участници. Изчезнала е културата „игра на двора“, където може да се видят деца на различна възраст, които предават едно на друго игрите. Предишните развлечения са изтласкани от гледане на анимации и игри на телефона или таблета.

А за децата, особено в предучилищна възраст, са много важни свободни игри. Те не са структурирани и не са наложени отвън. Нямат установени правила. Така децата могат да играят спонтанно, да фантазират.

Играта е своеобразен „тренажор на въображението“, където си дете, а след малко – космонавт, който каца на Луната.

Мелия препоръчва на родителите да създават пространство, в което децата могат да се събират и да прекарват време заедно без устройства. Ако такава възможност няма, може да предложите на детето да измисли собствена игра със собствени правила и да разпредели ролите в нея.
Добави коментар