Не забременявате. Проверихте ли щитовидната жлеза?

189
Не забременявате. Проверихте ли щитовидната жлеза?

Тя играе важна работа и по време на бременността

Ако минават месеци, а все още не сте забременели, вашият лекар е длъжен да провери нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Тази жлеза се намира в предната част на шията. Състои се от два дяла – десен и ляв. Те лежат от двете страни от щитовидния хрущял и са свързани с неголям „мост“.

Щитовидната жлеза произвежда два хормона, които попадат в кръвопотока: тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тироксинът съдържа четири атома йод и често се нарича Т4. Трийодтиронинът съдържа три атома йод и е познат като Т3.

В клетките и тъканите на организма Т4 се превръща в Т3. Този Т3, получен от Т4, е биологически активен и регулира скоростта на работа на клетките.

Какво е влиянието на хормоните на щитовидната жлеза?

Функциите на щитовидната жлеза участват в различни процеси в човешкия организъм. Например, във формирането и съзряването на мозъка на плода през първия триместър.

Сериозният дефицит на щитовидни хормони при майката по време на бременността може да доведе до сериозни и понякога дори необратими последствия – нарушения на умственото развитие, паметта, речта и т.н. Поради това контролът на нивото на щитовидните жлези през бременността е важен.

Тези хормони стимулират активността на клетките на всички тъкани в организма, образуването на протеини, разграждането на мазнините, взимат участие в работата на сърцето и нервната система, а също така влияят на репродуктивната функция на жената.

Сред всички ендокринни болести патологията на щитовидната жлеза заема второ място, отстъпвайки лидерството на захарния диабет. При жените тя се среща по-често, отколкото при мъжете.

Добави коментар