Най-рисковите места, на които е вероятно да се заразите с COVID-19

489
Най-рисковите места, на които е вероятно да се заразите с COVID-19

Предаването на SARS-CoV-2 е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито

Предаването на SARS-CoV-2 е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито. Това е оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитирана от вестник Монитор.

Според експертите това са:

* офиси
* ресторанти
* църкви
* търговски центрове
* работнически общежития
*организирани групи в ски курорти
* празненства
* танцувални зали
* круизи
* превозни средстваСЗО пък съветва тези места да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в:

* пространства, които са затворени
* места, в които се събират много хора
* места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората

Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) посочва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът от разпространение на COVID-19. Рискът от разпространение на COVID-19 в обстановка на ресторант или бар нараства при увеличаване на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 м., както е посочено:

Най-нисък риск: обслужването с храна е ограничено до обслужване в колата, доставка навън, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара.

По-рисково: основно обслужване в колата, доставка, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара. Храненето в заведението се ограничава до местата на открито. Капацитетът на местата е ограничен, за да се позволи разстояние 2 м. между масите.

По-висок риск: хранене в заведението вътре, при намален капацитет, за да се позволи масите да са на разстояние 2 м. И/или хранене в заведението с места навън, но без масите да са на разстояние поне 2 м.

Най-висок риск: хранене в заведението вътре. Капацитетът на местата не е намален и масите не са на разстояние поне 2 м.

Добави коментар