Най-лесната рецепта за кисело зеле

315
Най-лесната рецепта за кисело зеле

Кисело зеле за бърза консумация става, като твърдите и здрави зелки се накълцат ситно и се залеят с вряла вода

Дойде време за киселото зеле. Ще издържи цяла зима, ако го приготвим по правилния начин, за да имаме запас от консервирани витамини. За целта трябва да използваме добре узрели твърди зелки от късни сортове.

Горните листа се изхвърлят, добре се почистват загнилите и повредени места. Кочаните се изрязват, защото придават горчив вкус. Хубаво кисело зеле става само в емайлирани и дървени съдове. Пластмасовите са удобни, но вкусът няма да е същият. Ако смесваме зелето с моркови, не трябва да ги пестим - колкото повече сложим, толкова по-вкусно става. Важно е да дозираме добре солта - на 10 кг зеле се слагат 100-150 г сол. Ако харесваме пикантните храни, можем да получим специфичен вкус и аромат с прибавянето на ябълки и боровинки, както правят например чехите и руснаците. На 1 кофа нарязано зеле се слагат 1 кг цели твърди недоузрели ябълки и 200-250 г червени боровинки.

Тежестта, която поставяме върху зелето, трябва да отговаря на 10% от общата маса зеле. Първите дни нарязаното зеле се държи при температура 18-20 градуса, за да започне ферментация. Всеки ден с пръчка зелевата маса се пробожда до дъното. Ако се появи пяна, внимателно се изгребва. След това зелето се пренася на хладно, за да протече ферментацията бавно и да не прокисне.Кисело зеле за бърза консумация става, като твърдите и здрави зелки се накълцат ситно и се залеят с вряла вода. След това зелето се облива със студена вода в гевгир, осолява се и се оставя да ферментира под тежест 5-6 дни, съветва вестник Монитор.

Шарена салата

Много вкусна и красива салата можем да приготвим от 8 кг бяло зеле, 100 г хрян, 100 г чесън, 50-100 г пресен магданоз, 300 г червено цвекло, като любителите на лютото могат да прибавят 3-4 червени люти чушлета. Зелето се почиства и се премахват кочаните. Нарязва се на парчета по около 200-300 г. Хрянът се настъргва на ренде, а чесънът и магданозът се нарязват на дребно. Цвеклото се нарязва на по-едри кубчета. Добре размесените зеленчуци се слагат в емайлиран съд и се заливат с топла марината, приготвена от 4 л вода, 200 г морска сол и 200 г захар. Притискат се с тежест и съдът се похлупва. Престоява две денонощия при стайна температура, след което се пренася на хладно. След 5-7 дни може да поднесем от готовата салата.

Добави коментар