Най-безполезните съвети за възпитанието, давани от психолози

174
Най-безполезните съвети за възпитанието, давани от психолози

Не казвайте на детето „не“. Как пък не!

В момента, в който родителите решат, че са сбъркали с нещо във възпитанието на детето, те започват да приемат безкритично съветите на психолози или други специалисти. Лошата новина е, че понякога и експертите бъркат. Ето няколко примера за безполезни съвети.

1/ Приучете детето към ред от бебешка възраст
Истината в живота е следната: идеален ред в дом, където има деца, е невъзможен. Може цял ден да чистите и да не отметнете всичко. Оправеното да бъде разхвърляно, изцапано и т.н. Старайте се да развиете у детето разбиране, че е необходимо да чисти след себе си. Не разчитайте обаче на кой знае каква отмяна от негова страна.

2/ Не казвайте на детето „не“
Психолози смятат, че думата „не“ ограничава свободата на детето и го възпира да опознае света. Една отговорна майка казва „не“ – минимум в случаите, когато детето е застрашено. Трябва да се поставят граници.

3/ Уважавайте всички желания на детето
Уважението е ключов принцип във възпитанието. Но ако ще се съобразявате с всяка прищявка, то не очаквайте друго освен капризно дете.

4/ Детето трябва да гледа анимационни филми само в присъствието на мама
Следвайки това правило, то вие трябва да забравите за своето свободно време. Как тогава да се възползвате от онези заветни минути, които същите психолози препоръчват на жените да посвещават изключително и само на себе си?Добави коментар