Навиците на партньора, които ни правят нещастни

440
Навиците на партньора, които ни правят нещастни

Последствията от токсичната връзка са много – понижаване на самооценката, социална тревожност, дълбока депресия

Чувствате, че отношенията ви в последно време не вървят в позитивна посока? Напълно възможно е да сте станали жертва на емоционално насилие – партньорът се държи манипулативно, поведението му прикрива мощен психологически натиск. Последствията от токсичната връзка са много – понижаване на самооценката, социална тревожност, дълбока депресия. Затова е важно рано-рано да доловите първите признаци на емоционално насилие. Кои са те?

Той се стреми да ви изолира
Всяко ваше желание да отделите време на други хора е последвано от недоволство и забрана от страна на партньора.

Той ви кара да правите неща, които вие не искате
Любимият ви предлага да отидете заедно на мач. Вие предпочитате да бъдете у дома, тъй като спортът не представлява интерес за вас. В същото време ответната реакция ви заставя да премислите. Партньорът е обиден, престава да ви говори, докато не приемете поканата. Това е детска тактика – отличен начин за психологически контрол. Насилниците често използват мълчанието като форма на наказание за околните. Всеки, който не се подчинява на волята им, бива държан в тишина.

Той се шегува на ваш гръб, макар да знае, че се обиждате
Да се смееш над себе си е полезно. Но ако партньорът прави смях на ваш гръб, то това е признак, че сте в нездравословна връзка.

Той винаги казва какво ви е „необходимо“ и какво не
Това поведение ви лишава от право на избор и ви поставя в зависимост. Няма лошо да търсите съвет от партньора. Упоритото настояване на своето обаче е начин за контролиране и явен признак за емоционално насилие.

Той често ви кара да се съмнявате в себе си
Един от основните прийоми на насилниците е постепенното унищожаване на самоувереността на партньора.Той смята, че вашият проблем е, че сте неадекватни
Емоционалните насилници често карат жертвите си да се чувстват така, сякаш имат проблем или неправилно възприемат реалност. „Това беше просто шега“. „Ти си истеричка!“. „Ти не реагираш правилно“. „Нормалните хора не постъпват така“.

Партньорът ви се опитва да ви внуши, че проблемът в отношенията ви не се дължи на него, а на вас.
Добави коментар