Навън е светло, а ви е трудно да се събуждате

64
Навън е светло, а ви е трудно да се събуждате

Как по-лесно да ставате от леглото?

Нашият биологичен часовник е устроен така, че през нощта спим, а през деня бодърстваме. На теория нещата звучат лесно – да се става рано е полезно и приятно. Едно положително заредено утро задава тон на целия ден, въодушевява, създава позитивна настройка – с такава задачите по-лесно се решават. Самият ден става по-дълъг и по-наситен, а вечерната умора е приятна и осмислена.

Но как да направим ставането сутрин бодро? Откъде да се вземе тази енергия? Магически заклинания няма. Можем да дадем няколко прости съвети. Следвайте ги настойчиво.

1/ Осъзнайте, че сънят не е разкош, а необходимост

Това трябва да стане ваш основен мотиватор. Не забравяйте, че липсата на сън влошава когнитивните функции – памет, внимание и мислене. Освен това засилва раздразнителността и тревожността, отслабва имунната система и предразполага към преждевременно остаряване.

2/ За да ставате лесно сутрин, легнете си днес

Колкото по-рано заспите, толкова по-големи са шансовете ви да се наспите.

3/ Минете на нов режим, но постепенно

Организмът привиква към определени часове на сън и бодърстване. Направете прехода към новия режим плавен. Например измествайте часа на лягане с 15 минути напред.4/ Изпратете по-рано децата в леглото

Не позволявайте на малчуганите да бодърстват до полунощ. Слагайте ги да спят не по-късно от 21:00. Така ще си осигурите спокойна почивка и ще сте спокойни, че децата ще са се наспали.

5/ Планирайте следващия ден

В графика си вписвайте не само задачите, но и часа на събуждане и лягане. Ясно посочете границите, които да спазвате.

6/ Посветете един час пред сън в приятна обстановка

Отстранете устройствата, пуснете тихо осветление, слушайте успокояваща музика. Пробвайте с разходка на свеж въздух, взимане на вана, книга преди сън.7/ Събуждайте се 2-3 часа преди часа за излизане

Това може да ви звучи като дивотия, но всъщност е полезен навик, за който ще си благодарите. Сутрешните часове са ценно време за себе си. Обикновено се опитваме да си набавим такова вечер. А защо да не е сутрин?

8/ Правете всичко, което описахме дотук, и през почивните дни

Както знаете, старите навици умират бавно. Затова трябва да спазвате режима през работната седмица и през уикенда.
Добави коментар