Научното обяснение за нощния глад

179
Научното обяснение за нощния глад

Това не е лакомия или пък вреден навик, зависи от реакцията на мозъка

Има хора, които от време на време ядат в късните часове на деня. За други това си е направо навик. Трети притежават волята да се противопоставят на изкушението да щурмуват хладилника през нощта. Странна сила ни тласка към кухнята и ни подканя да хапнем нещо, дори и вечерята ни да е била обилна и вкусна. Това поведение крие конкретно нещо зад себе си. Не е просто навик.

Учени от САЩ решиха да анализират защо понякога нощем ни се иска да похапнем. Те са извели няколко извода.

Ние ядем повече, защото искаме да се заситим, обяснява водещият автор на изследването Травис Мастерсън.

Използвайки магнитно-резонансна томография, изследователите са наблюдавали мозъчната дейност на няколко участници в експеримента. Те са им показвали различни снимки на храна. Участниците са прегледали 360 изображения в рамките на двата етапа от проучването. Те са гледали снимки с продукти сутрин и непосредствено преди сън. Сред избраните храни са нискокалорични – като плодове, зеленчуци и риба, и вредни – сладки изделия, сладолед и фаст фууд.

Както може да се предположи, учените са фиксирали по-интензивни невронни реакции на висококалоричната храна. Те обаче били удивени, когато забелязват, че акцентът на реакциите, свързани с удовлетворението, вечерно време е малък. Няма значение дали сме сити, или не, нашият мозък не изпитва еднакво усещане сутрин и вечер. Именно отсъствието на чувство за ситост ни кара нощем да отваряме хладилника.

Според учените предстои да бъдат направени още изследвания, за да бъде разбрано по-добре това откритие.
Добави коментар