Напитките, които отслабват имунитета ни

129
Напитките, които отслабват имунитета ни

Консумацията на полезни и здравословни храни е от изключително голямо значение

Консумацията на полезни и здравословни храни е от изключително голямо значение. Разнообразието от плодове, зеленчуци, ядки, семена, полезни протеини и мазнини помага на имунната система да поддържа оптимални нива на своите функции.

Ако обаче включим в менюто си и някои доказано опасни за здравето напитки, рискуваме все пак да отслабим имунната си система, предупреждава вестник Стандарт. Затова е препоръчително да се избягват следните питиета:

Сладки газирани напитки

Наситените, рафинирани и изкуствени захари блокират имунната система и пречат на нормалното ѝ функциониране. Те правят оздравяването по-трудно и създават предпоставка за развитие на усложнения при банални инфекции.

Потиснатата имунна система заради свръхконсумация на захари може да увеличи и общото възпаление в тъканите в тялото, като това прави способността за справяне с различни болести също по-трудна. Освен това създава предпоставки за възникване на хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.Алкохолни напитки

Консумацията на алкохол отслабва имунната система. Алкохолните напитки са богати на ферментирали захари, превърнати в алкохол, което се намесва в механизмите на имунната система и пречи на защитите на организма.

Това намалява способността на тялото да се бори с инфекциите и създава повишен риск от поява на усложнения. Зарастването на раните става по-бавно, както е по-бавно и възстановяването от различни инфекции.


Добави коментар