На коя развиваща играчка да се спрете?

95
На коя развиваща играчка да се спрете?

Играчките са първите учители на детето

Давате ли си сметка, че всичко, което попадне в ръцете на детето, става обект на игра, развитие и опознаване на света? Децата инстинктивно се стремят да използват за изследване околната среда всичките си сетива. Прекрасно е, когато една играчка дава тази възможност.

Децата чрез игра получават базови познания за околната среда, упражняват се да използват своите ръце и крака, изясняват разликата между голямо и малко, сухо и мокро, вкусно и горчиво, топло и студено и т.н.

Това, което трябва да имаме предвид, е, че всяка възраст се нуждае от съответни развиващи играчки. Например, за двигателната активност, за свойствата на предметите, за социално взаимодействие и т.н.

Примери за развиващи играчки за деца през първата година от живота им:

Огледало
-    Особено ако е съставна част от по-сложна конструкция;

Висулка/Въртележка
-    Поставя се върху детското легло. Добре е да има различни елементи, които висят от нея – различни по форма, цвят, размер, подскачащи, свирещи, светещи.

Пирамиди, пъзели и кубчета
-    Всичко, което може да бъде взето в ръка и сложено по някакъв начин някъде, е прекрасно за развитието на детето. В този смисъл топката и кофата са идеална развиваща комбинация. Детето вижда как топката се търкаля, отблъсква и т.н. То може да се доближи до нея, да я вземе в ръце и да я сложи в кофата.

Заключение

Най-ефективната развиваща играчка за дете, независимо на каква възраст, е заинтересованият и непестящ лично време възрастен човек. Ефективността на всяка играчка многократно нараства, когато възрастните демонстрират на децата нейните развиващи възможности.
Добави коментар