На каква възраст за какви домакински задържения трябва да отговарят децата?

372
На каква възраст за какви домакински задържения трябва да отговарят децата?

Според учените децата, които са натоварени с домакински задължения, се представят по-добре в живота като възрастни

Според учените децата, които са натоварени с домакински задължения, се представят по-добре в живота като възрастни.

Тези задължения могат дори да подобрят психичното им здраве на децата, тъй като ги карат да се чувстват приобщени и важни.

Всяка домакинска работа обаче трябва да бъде въведена на определена възраст и да се използва като начин за преподаване на ценни уроци от живота.

Вижте на каква възраст за какви домакински задължения трябва да отговарят децата, според Bright Side:

2-5 години

Задълженията трябва да помогнат на малките деца да развият нови умения и да им покажат, че всяка задача има начало, среда и край - обличате дрехи, носите дрехи и след това ги поставяте в коша за пране. Най-лесните домашни задачи ще ги научат как да разделят по-големите проекти на по-малки стъпки в бъдеще.

Възможни задължения: прибиране на играчки и книги, поставяне на пране в коша, оправяне на леглата и почистване на масата след хранене.

6-7 години

Тази възраст е подходящ момент да внушите важността на работата в екип и предлагането на помощ на другите: децата могат да ви помогнат с готвенето, подреждането на масата, съставянето на списъци с хранителни стоки и донасянето на необходимите артикули от магазина.

А грижата за домашен любимец не само ги учи да помагат, но е и забавна. Като цяло детето ще се чувства ангажирано и ще има шанс да се разбира по-добре с членовете на семейството.

Възможни задължения: помощ при приготвяне на храна, помощ при пазаруване на хранителни стоки, подреждане на масата, хранене на домашни любимци и поливане на растения

8-9 години

Докато децата растат, те могат да поемат по-голяма отговорност за себе си, като например да се грижат за нещата си. Около тях цари ред, при който всичко си има определено място.

Те трябва да организират жизненото си пространство така, че всяка джаджа, учебни пособия, играчки и дрехи да бъдат на мястото си. По този начин детето се научава да бъде последователно и как да поддържа жилищното си пространство подредено.

Възможни задължения: организиране на нещата, сгъване и прибиране на пране, разтоварване на съдомиялната машина и прибиране на прибори за хранене и съдове

10-11 години

В тази възраст могат да се въведат по-отговорни домакински задължения, като например опаковане на обяд или приготвяне на закуска преди училище. Сложните, многоетапни задължения, като приготвянето на закуска, насърчават децата да планират предварително и да измислят необходимите стъпки за изпълнение на задачата.

Това ще им помогне за подобряване на уменията за управление на времето и решаване на проблеми.

Възможни задължения: приготвяне на закуска, опаковане на обяд за училище, изхвърляне на боклука, почистване прах и с прахосмукачка

12-15 години

На тийнейджърите задълженията могат да помогнат за изграждане на самочувствие, ако се чувстват способни и им имат доверие - или с други думи, третиране като възрастни.

Така че въвеждането на нови, подходящи за възрастта задължения, може да направи чудеса за мотивацията на тийнейджъра. Важно е да ги научите на самодисциплина и как да си поставят приоритети, така че предоставянето на гъвкавост и свобода относно задълженията е добра идея.

Възможни задължения: миене на автомобил, пране, работа в двора, почистване, косене на тревата, смяна на чаршафите, гладене, шиене на копчета и миене на прозорци

16+ години

Когато децата навлязат в юношеството, те вече са доста компетентни и самодостатъчни, така че техните задължения включват всичко, което нормалният възрастен трябва да може да прави.

Тук трябва да се добави и управление на личния бюджет и справяне с извънредни ситуации. Въпреки че всички тези умения определено ще помогнат на тийнейджърите да се справят по-добре по-късно в живота, това не означава, че трябва да прехвърлите всички домакински задължения върху детето си. 

Възможни задължения: пазаруване, готвене, поддръжка на автомобила, смяна на крушки, дълбоко почистване на домакински уреди (като размразяване на фризера) и др.

Забележка: задълженията във всяка нова възрастова група включват задължения от всички предишни възрастови групи.Добави коментар