На 1 година и 9 месеца: Учим се на дисциплина

163
На 1 година и 9 месеца: Учим се на дисциплина

Започва времето и на "Аз мога сам"

На тази възраст дете вече действа осъзнато. Тялото се подчинява на волята му. Не всеки предмет трябва да бъде опитан, за да бъде изследван. Освен това детето използва активно в процеса на учене зрението и осезанието.

В игрите детето умее да разиграва простички сюжети: храни кукла, слага мишка да спи и т.н. Имитира много моменти от ежедневния живот. Сюжетно-ролевата игра е основната му дейност в продължение на часове.

В този период детето активно усвоява полезни навици – мие си зъбите 2 пъти на ден, прави гимнастика и т.н.

От психологическа гледна точка детето се учи да взаимодейства с други хора. Така, ако играчката му се е развалила или няма батерия, то я носи на възрастния. Взаимодейства и с други деца на площадката – може да играе с тях на сюжетни игри.

Децата на година и девет месеца наблюдават емоционалната реакция на своите близки и се ориентират по тях в непозната ситуация. Разглеждат родителите си като „безопасна база“. Например, отиват да играят и да общуват с други хора, но се заглеждат към родителите си и от време на време се връщат при тях, за да се успокоят, ако нещо ги е разтревожило.Започва епохата „Аз сам“

Не забранявайте на детето да бъде самостоятелно. Това е важно сега и в бъдеще. Ще се наложи да проявите търпение, за да може детето съвсем скоро да се научи самостоятелно и бързо да изпълнява задачи от ежедневно естество. В процеса на учене може да изпада в истерия, но когато не бива разбирано от възрастните – тази реакция е нормална.

Воденето на детето на развиващи занимания, басейн и други спортове е добре дошло. Те възпитават на дисциплина.

Какво умее детето на тази възраст:

- Различава кръг и квадрат;
- Качва се по мебелите и слиза без чужда помощ;
- Разпознава близки и себе си на снимки;
- Следва прости указания по време на игра;
- При молба носи на възрастен човек позната книжка например;
- Реди пъзели.
Добави коментар