Може или не може през първия триместър?

44
Може или не може през първия триместър?

Отговори на често задавани въпроси

Всяка бременност е свързана с поставянето на куп въпроси. Най-разпространените питания за първия триместър намират отговор в следващите редове.

Може ли да се лети със самолет?
Не е забранено да летите със самолет през първия триместър, но не е желателно. Претеглете рисковете, преди да поемете на пътешествието. По-рано обсъдете въпроса с гинеколога си.

Полетът със самолет повишава вероятността от прекъсване на бременността. Ако имате зад гърба си помятания или сложности със зачеването, по-добре отложете полета до втория триместър.

Може ли да лекувате зъбите си по време на бременност?
Някои бъдещи майки преживяват сериозно тази тема. Гинеколози и стоматолози са единодушни: не просто може, а е необходимо. Това е залог, че инфекция от устната кухина няма да попадне в кръвоносните съдове, а оттам в органите и плода.

Заради проблеми със зъбите при майката, има риск детето да се роди недоносено. Освен това ако постоянно ви боли зъб, това ще пречи правилно да дъвчете храната. Съответно натоварвате допълнително стомашно-чревния тракт. Храната по-лошо се усвоява. Организмът получава по-малко полезни вещества.

Позволен ли е сексът през първия триместър?
Мнозина, разбирайки, че са бременни, си задават въпроса: може ли да правят секс през първите три месеца. Гинеколози успокояват – да, може. Важното е да вземете мерки за безопасност. Ако имате постоянен партньор, в чието здраве сте уверени, няма нужда от предпазни средства.

Може ли да боядисвате косата си през бременността?
Еднозначно не е препоръчително да боядисвате косата с продукти, съдържащи амоняк. Това е отровно и вредно за организма вещество, което може да попадне при плода. Внимателно изберете боята.

Може ли да се пие алкохол?
Щом установите, че сте бременни, спрете употребата на алкохол. През първите три месеца плодът е най-изложен на въздействието на етиловия спирт. Въздържайте се дори от малки дози. След няколко седмици лекарите ще ви позволяват да пиете по чаша червено вино.

А кафе?
Тук мненията на лекарите се разминават. Някои препоръчват да се откажете напълно, а други смятат, че една-две чаша на ден не са проблем.

Кафе може да пиете, ако имате ниско кръвно. Ако кръвното е по-високо, по-добре се откажете.

Полезна ли е ваната през първия триместър?
Гинеколози не препоръчват да вземате вана през първия и последния триместър. Първо, това е място, което е с повишен риск от травми. Поставете специална дръжка до ваната, за да сте сигурни в безопасността си. По дъното и на пода постелете гумено килимче.

Може ли да се ходи на басейн през първия триместър?
И през първите, и през последните месеци на бременността е полезно да се плува. Така тренирате дихателната система и мускулите. Мнозина отчитат, че плуването отпуска и успокоява. Задължително посещавайте басейн, дори през деветия месец.
Добави коментар