Многодетните майки предразположени към инфаркт

90
Многодетните майки предразположени към инфаркт

Това сочи ново проучване и откроява още няколко риска

Неотдавна първо бе проведено изследване за връзката между състоянието на сърдечно-съдовата система на жените и броя деца. Изводите бяха неутешителни: колкото повече деца, толкова по-висок е рискът от инфаркт и сърдечен пристъп.

Учени от университета в Кеймбридж изследваха 8000 жени на възраст от 45 до 64 години и установиха, че наличието на 5 и повече деца увеличава риска от сърдечен пристъп с 40% в сравнение с майките на едно или две деца.

При майките с пет и повече деца също така с 30% е увеличен рискът от развитие на сърдечно-съдово заболяване, което представлява основна причина за сърдечните пристъпи. Рискът от инфарк е по-висок с 25%.

Трябва да отбележим, че наличието на 3-4 деца в семейството не се отразява толкова сериозно на здравето на майките.

Жените, които са помятали, също влизат в групата на риска да получат сърдечен пристъп. Той нараства до 60% в сравнение с жените, които са родили едно или две деца.

Изследването показва още, че няма никаква връзка между кърменето и сърдечно-съдовото здраве на жените.Д-р Клер Оливър-Уилямс, която е част от изследователския екип, отбялзва, че публикуването на тази статистика има за цел не да плаши жените, а да ги накара да обръщат по-сериозно внимание на здравословното си състояние.

Очевидно е, че бременността и раждането са огромно натоварване върху сърцето, а когато отглеждаш деца, трудно се избягва стрес... Знаем, че е тежко да се грижим за здравето си, когато имаме деца, но се надяваме, че нашето изследване ще даде повод да се позамислим по въпроса, казва още лекарката.Добави коментар