Мнението на учените: как е свързан сезонът с вероятността от забременяване

297
Мнението на учените: как е свързан сезонът с вероятността от забременяване

Бързи или бавни?

През студените дни от годината не ни достига слънчева светлина. Това означава, че организмът работи по съвсем различен начин. Лекари са убедени, че шансовете за зачеване на дете са по-високи именно през зимата. Защо? Ще разберете от следващите редове.

Не за първа година учените се опитват да открият връзка между годишните времена и качеството на спермата. Италиански изследователи са установили, че в мъжкия организъм се образуват повече сперматозоиди именно през зимата.

Израелски специалисти допълват, че през зимата се увеличава както числеността на сперматозоидите, така и скоростта им на придвижване. Те са изследвали над 6000 образци на семенна течност и са установили, че през лятото „опашатковците“ намаляват.

Трябва да отбележим, че качеството на спермата зависи и от региона, в който живеете. Например в САЩ е установено, че скоростта на придвижване на сперматозоидите е по-висока през пролетта, а не през зимата.

Как да действаме, когато знаем тази противоречива информация? Учените твърдят, че докато местните изследвания не бъдат обединени в глобални, може да не си правим труда да избираме конкретен сезон за зачеване на дете. В края на краищата ако целта е постигната, какво значение има колко бързи са били сперматозоидите.
Добави коментар