Митове за бременността

1068
Митове за бременността

Да ги развенчаем!

Особено и неповторимо е усещането да носиш под сърцето си дългоочакваното си дете. Бременната жена е прекрасна и удивителна, красива и желана. За съжаление обаче красивото и добро настроение може лесно да пропадне, ако бременната надава ухо на „полезни“ съвети. Баби, лели, майки, свекърви – всички една през друга разказват страшни истории за това какво би станало, ако боядисате косата си, бродирате, пътешествате и т.н. Да развенчаем ли плашещите митове?

Първи мит: Косата не бива да се стриже и боядисва

Това е едно от най-разпространените заблуждения. В древността се е смятало, че косата съдържа в себе си цялата енергия на човека, а подстригването я унищожава. Според вярванията, ако бременната отреже косата си, отрязва и пъпната връв на детето си (според друго народно поверие то се ражда с унствени увреждания). Медицината обаче не отчита никаква опасност за жената и нероденото й дете. Подстригването по никакъв начин не влияе на протичането на бременността и раждането.

Що се отнася до боядисването на косата, то повечето лекари позволяват на бременната да го прави, защото това не оказва никаква вреда или влияние на плода. Единственото, от което е добре да се откажете през периода на бременността, е прехода от брюнетка към блондинка. Този процес отнема прекалено дълго време, а това не само е уморително и вредно, а и от миризмата на изсветлителя и боята може да ви прилошее.При някои жени в пъвото тримесечие на бременността заради хормонални промени косата много се омазнява и се появява пърхот. През това време е по-добре да не боядисвате косата си, а да я миете със специални шампоани. Но след като този период отмине, се боядисвайте смело! Съгласете се, че да посетиш фризьорския салон и да излезеш оттам с красива свежа прическа е огромно удоволствие, а бременната жена в добро настроение го предава и на детето си, което е щастливо, когато е щастлива и майка му.

Втори мит: Не бива да шиете и бродирате

Поредното древно суеверие. Смята се, че бъдещата мама овързва пъпната връв около шията на детето си, когато се занимава с шиене или бродиране. Смело се занимавайте с шиене и плетене, направете на очакваната си рожба хубави терлички или шапчица. В ръкоделието няма нищо страшно или лошо. Децата в утробата понякога се овързват в пъпната връв, защото правят постоянни движения, а не защото майка им шие. Все пак, не изкарвайте цял ден в бродиране, важно е да сменяте позата си, защото продължителното стоене в една позиция може да наруши кръвообращението ви.

Трети мит: Трябва да се откажете от секса по време на бременността

Много жени се отказват от това удоволствие по време на бременността си, защото се страхуват да не навредят на детето си или да не родят преждевременно. Разбира се, понякога лекарите препоръчват въздържание от секс, ако бременността не протича нормално. Важно е да се консултирате с лекаря си и ако бременността ви не е проблемна или патологична, не спестявайте романтичните вечери на себе си и партньора си. Между впрочем, по време на секс бебето в утробата се успокоява и чувства положителни емоции също като майка си. Единствено е добре да не прекалявате със секса в последните дни на бременността си, за да не стане той причина за преждевременно раждане и да, заниманието със секс тогава не е особено удобно физически.Четвърти мит: Не бива да летите на самолет

Не се отказвайте от пътешествие, както правят много бременни жени. Страхуват се, че от налягането може да се пометне или да се предизвика преждевременно раждане. Подходете разумно, ако ви се налага да пътувате: обърнете се към лекаря си. Той ще ви каже дали има или не опасност за вас и детето си. И ако няма – защо да се отказвате от пътуването? Най-благоприятното време за летене е второто тримесечие на бременността.

Все пак винаги се консултирайте с лекаря – може да ви предпише специални препарати, които да вземате по време на полета. И не забравяйте да поискате справка от медицинския център, в която да бъде посочено, че сте бременна. С тази справка вие имате право да не преминавате през рентгена на летището, който не е никак полезен за вас и детето ви.

Пети мит: Дупката от пиърсинга ще се разтегли

Ако имате пиърсинг на пъпа и ви е комфортно когато коремът ви стане прекалено голям, си го носете с удоволствие. Повечето млади майка така и правят. Не се притеснявайте, че дупката на пиърсинга ви ще се разшири и ще стане огромна: както коремът ви ще се прибере след раждането, заедно с него ще се смали и дупката от пиърсинга.Шести мит: Не бива да раждаш с лакирани нокти!

Този съвет иде от раждалите наши баби и прабаби, когато по състоянието на ноктите им в момента на раждането се съдело за физическото състояние на родилката: ако ноктите синеят, значи нещо не е наред. Днес лекарите не забраняват да се ражда с лак на ноктите, състоянието на родилката се следи и определя от различни апаратури, далеч не от цвета на ноктите й. Така че смело си посещавайте салоните за красота и поддържайте в добро състояние ноктите на ръцете и краката си. След години вив с удоволствие ще гледате снимки от изписването от болницата, където държите новороденото си чедо с красиви лакирани нокти на ръцете.

Седми мит: Не бива да се снимате по време на бременността

Казват, че не бива да се фотографира бременна жена, защото плодът й може да умре или да спре да се развива. Това е поредният недоказан факт. Снимайте се с удоволствие и без никакъв страх, запечатайте този важен щастлив момент от живота си. Днес много фотостудия предлагат професионална фотосесия за бременни жени, предоставят ви и услугите на стилист и гримьор. Направете си такава фотосесия, след време с удоволствие ще разглеждате тези снимки с цялото семейство.

Помнете, че сте прекрасна и неповторима: подстригвайте се, маникюр, педикюр... живейте си живота по обичайния начин. Останете си красива и се грижете за външния си вид винаги – това е верният път към добро настроение и, вследствие на това, към раждането на щастливо и спокойно бебе.

Още митове и суеверия за бременността може да видите тук и тук

Последвайте ни и във Фейсбук.Добави коментар