Майчинството състаря по-бързо от тютюнопушенето

16
Майчинството състаря по-бързо от тютюнопушенето

Причината за това се крие в стреса – но има и добра новина за жените, родили след 30-ата си година

За повечето жени майчинството е най-големият подарък на живота. Но заедно с приятните емоции майките биват връхлетени и от невероятно емоционално натоварване, преживявайки различни видове стрес само в рамките на едно денонощие.

Учените от университета „Джордж Мейсън“ в САЩ проведоха изследване и установиха, че майчинството състарява жените по-бързо, отколкото тютюнопушенето и качването на килограми.

В хода на експеримента  е изучена структурата на хромозомите на 200 жени на възраст от 20 до 44 години. Учените са установили, че теломерът – част от хромозомата, отговаряща за възрастта и продължителността на живота, при майките е по-къс от обичайното и съответства на параметри, типични за бездетните жени, които са с 11 години по-възрастни от тях.

С възрастта теломерът действително става по-къс, но при жените с деца този процес се случва доста по-бързо.

Има и още: резултатите от изследването показват, че с всяка следваща година на детето теломерът става все по-къс.

Към другите фактори, съкращаващи продължителността на живота, учените отнасят заседналия начин на живот, необходимостта да се пътува дълго до офиса, невъзможността да се стигне до оргазъм и постоянното недоспиване.

Всички тези фактори създават допълнителен стрес за организма, което се отразява неблагоприятно върху работата на вътрешните органи и мозъка.

Има и добра новина! Учени от Колумбийския университет доказаха, че при жените, родили след 33-ата си година, е два пъти по-висок шансът да се доживее до преклонна възраст, сравнено с жените, станали майки до 29-ата им година.
Добави коментар