Любимата шоколадова торта на Елизабет II

89
Любимата шоколадова торта на Елизабет II

Кралският готвач разкри рецептата

Дарън Макгрейди, който готви за кралското семейство в продължение на 15 години и е бил личен готвач на Елизабет II, разказа за любимото лакомство на кралицата. Оказа се, че това е шоколадовата торта.

На своя сайт Макгрейди подробно описва рецептата на шоколадовия шедьовър. Искате ли и вие да го приготвите?

Съставки:

За кекса:
1/2 ч.л. масло за намазване на формата
220 грама сладки крекери или твърди бисквити
110 грама несолено размекнато масло
110 грама пудра захар
110 грама черен шоколад
1 яйце

За глазурата
220 грама черен шоколад и още примерно 30 грама за украса

Начин на приготвяне:

Намажете с масло формата за тортата. Сложете я във фурната, като предварително я застелите с хартия за печене.

Натрошете всяка бисквита на парченца с размер бадем и ги сложете настрана.

В голяма купа смесете маслото и захарта. Разтопете 100 грама черен шоколад и го добавете към сместа. Разбърквайте постоянно. Добавете яйцето и разбийте отново до получаване на еднородна смес.

Сложете в сместа парченцата бисквити. Те напълно трябва да потънат в нея.

След това прелейте сместа с лъжица в пръстена за тортата. Най-важното е в долната част на бъдещата торта да не остават „дупки“, тъй като при обръщането ще има неравности по горната й част.

Поставете тортата в хладилника за минимум 3 часа.

След това разтопете 220 грама черен шоколад на водна баня или на бавен огън. Свалете пръстена и обърнете тортата с „краката нагоре“. Излейте отгоре й разтопения шоколад и с помощта на кулинарна лопатка равномерно разпределете сместа отгоре и по страниците.

Оставете глазурата да изстине при стайна температура. Внимателно прехвърлете тортата в чиния, като отстраните разтеклия се шоколад. Останалия шоколад – 30 грама, може отново да разтопите или пък да начупите на дребни парченца. С него украсете.




Добави коментар