Лучени кюфтета с доматен сос

47
Лучени кюфтета с доматен сос

Да си оближеш пръстите!

Лучените кюфтета са слабопознато ястие, което може да приготвите за 20 минути. Тези, които за първи път ги опитват, не може да си отговарят на въпроса: от какво са направени? Тези кюфтета са с пикантен сладък вкус. Той ще се хареса дори на децата.

За да не станат твърде меки, задължително добавете в рецептата грис. Ако пък го замените с брашно, кюфтенцата ще станат по-нежни. Друг вариант – използвайте картофи.

Днес ще ви предложим рецепта, при която съчетаваме лучените кюфтета с доматен сос. Можете впоследствие да изберете сос на свой вкус.

Необходими съставки:

-    2 глави лук
-    2 яйца
-    сол, пипер и кориандър на вкус
-    1,5 супени лъжици пшенично брашно
-    2 супени лъжици грис
-    2 чаши вода
-    олио

За доматения сос:

-    1 глава лук
-    1 морков
-    ½ връзка пресен магданоз
-    20 мл слънчогледово олио
-    5 супени лъжици доматена паста
-    сол и подправки на вкус
-    3 чаени лъжици ситна захар

Начин на приготвяне:

1/ Нарежете на ситно лука. Сложете го в дълбока купа и го подправете с пипер. Разбъркайте.
2/ Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното и гриса.
3/ Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Оформете кюфтета.
4/ Изпържете ги от двете страни в тиган. Трябва да получат златист загар.
5/ Нарежете лука на полуколелца, моркова – на сламки, а зелените подправки – на ситно.
6/ Сложете лука и морковите в тиган със загрято олио. Запържете за няколко минути. След това ги пасирайте.
7/ Разредете доматената паста с малко вода. Залейте с нея зеленчуците.
8/ Добавете захарта и добре разбъркайте.
9/ Задушавайте соса в продължение на 7 минути. След това сложете кюфтетата в него.
10/ Задушете за още 5 минути под капак.




Добави коментар