Лекари: Работата през нощта повишава риска от помятане

52
Лекари: Работата през нощта повишава риска от помятане

Не подценявайте риска, предупреждават те

Нощните смени повишават риска от помятане, установиха датски лекари. Тяхното изследване бе публикувано в списание Occupational & Environmental Medicine. Те са анализирали данните за 23 хиляди бременности и са ги съпоставили с графика на работа на жените и влизането им болница заради помятане.

Оказало се, че след 8-ата седмица на бременността дори две нощни смени на седмица повишават риска от помятане с 32%. Колкото по-често жената се налага да работи през нощта, толкова по-висок става този показател.

Причините за негативните последици засега не са ясни, но изследователите предполагат, че са свързани с производството на мелатонин, необходим за нормалното протичане на бременността. Нощната работа влияе на процеса на производство, не позволявайки на бременността да се развива.

Интересно е, че повече от половината жени, които са работели нощно време, са били медицински сестри. Следват ги лекарките. Сред останалите жени, които са били част от изследването и са работили нощем, са имали професии, които са били свързани с медицински услуги.Добави коментар