Колко време след раждането ще започне менструацията

226
Колко време след раждането ще започне менструацията

Определящ фактор е...

Да се отгатне, когато ще се започне менструацията след раждането, е невъзможно, тъй като менструалният цикъл се възстановява при всички индивидуално. Върху този процес оказва влияние хормоналният фон на жената, който на първо място въздейства кърменето и редовността му.

Родих. Кога ще започне отново менструацията?

Основният фактор, от който зависи отговорът на този въпрос, е хормоналният фон. Както вече споменахме, той се влияе от кърменето и честотата му. Ако жената не кърми своето дете, то „онези“ дни ще станат отново част от живота й след 6-8 седмици след раждането. Това е обусловено от това, че след раждането на детето организмът на жената минава през процес на връщане до обичайното му състояние.

По време на бременността менструацията спира заради хормона прогестерон, който активно се изработва по време на износването на плода. След раждането неговото производство спира, което води до завръщане на менструацията.

За да се върне отново организмът на майка до състоянието преди бременността, той има нужда от около 21 дни. Тук не е включено кърменето. За това време матката на жената придобива естествено състояния и губи като тегло около 900-950 грама.

За пълното възстановяване на функциите на яйчниците е необходимо още малко време. Съзряването на фоликулите се осъществява за един месец. Тук отново напомняме, че в сметките не влиза кърменето, което е сред основните фактори за „завръщането“ на менструацията.
Добави коментар