Колко трябва да яде кърмещата майка?

231
Колко трябва да яде кърмещата майка?

И какво точно

Изследвания свидетелстват, че хранителното меню на майката на практика не се отразява върху здравето и самочувствието на децата.

И това не е всичко. Дори гладуващата майка може пълноценно да кърми бебето си. В документи на Световната здравна организация има информация, че дори жените, които консумират само 60% от минимално необходимото количество хранителни вещества, са способни да произвеждат достатъчно количество кърма.

Именно поради това, когато говорим за храненето на кърмещата майка, на първо място говорим за пълноценно и балансирано меню, което е необходимо заради собственото й здраве. Ако е здрава майката, ще е здраво и детето. Поради тези съображения всякакви строги диети, ограничаващи приема на хранителни вещества, не са препоръчителни.

Допълнителните енергийни потребности в периода на лактация – около 400-500 калории на ден, може частично да бъдат покрити от запасите от мазнини в организма, натрупани през бременността.

Какво може да яде кърмещата майка?

Скорошни изследвания, посветени на хранителното меню на кърмещите майки, показват, че то трябва да бъде балансирано и пълноценно. В повечето случаи обичайното разнообразното хранене в едно средно статистическо семейство съдържа всичко необходимо.

Диетата на кърмещата майка трябва да съдържа не по-малко от 400 грама зеленчуци и плодове на ден. Особено важно е да бъдат включени зеленчуци и плодове с ярък цвят – те съдържат максимално количество витамини и минерални вещества.

Препоръчителни зеленчуци:

•    моркови
•    тиква
•    спанак
•    зеле
•    цвекло
•    домати
•    червени сладки чушки



Плодове:

•    пъпеши
•    манго,
•    сливи
•    банани
•    портокали
•    червен грейпфрут
•    праскови

Освен това менюто трябва да съдържа:

Млечни продукти – те покриват потребностите на кърмещата майка и детето от калций, калий, витамин D и А. Отдавайте предпочитание на киселомлечните продукти.

Зърнени храни и каши – те са отличен източник на фибри, енергия и витамини от група B.

Протеини – задължително консумирайте богати на протеини храни, както и такива съдържащи желязо:
-    бобови култури
-    ядки и семена
-    постно месо

Риба и морски деликатеси – те съдържат ценни мазнини, омега-3 и йод.




Добави коментар