Колко често да сменяме пелените?

3152
Колко често да сменяме пелените?

Има много фактори, от които зависи честотата на смяна

На всички е известно, че пелената на детето трябва да се сменя според напълването му, при изхождане по голяма нужда и преди сън. Но има още ред важни въпроси и правила, свързани със смяната на пелените, на които младите родители винаги търсят отговори.

От какво зависи честотата?

Смяната зависи от възрастта на детето. Новороденото дете до 2-месечна възраст трябва да бъде сменяне на всеки 3-4 часа и преди сън или разходка. На възраст от 2 до 6 месеца – на всеки 4-6 часа, преди сън и разходка. Децата над 6-месечна възраст се сменят според напълването на пелената, преди сън и разходка.

Как правилно да сменяме пелената?

Следете размерите на пелената да отговарят на теглото и възрастта на детето. При смяната, когато детето е акало, трябва да измиете дупето с топла вода или внимателно да го почистите с влажна кърпа. Ако кожата е почервеняла, то възползвайте се от специален детски крем или пудра.

Момиченцата мийте по посока отпред назад, за да не провокирате инфекция.

При всяка смята дайте възможност на детето да постои голичко 10-15 минути.

Колко често през нощта?

През нощта не бива да будите детето, за да му сменяте пелената. Наблюдавайте, ако детето се напъва по време на сън, има смисъл да проверите пелената. Ако спи спокойно, не го безпокойте.
Добави коментар