Когато детето е стресирано

316
Когато детето е стресирано

Застанете до него и го научете как да се справя

За да умее детето да се справя в стресови ситуации, то трябва да се научи да разпознава влиянието на случващото се около него върху емоционалното му състояние. Следващите техники ще ви помогнат в разговора с детето да установите няколко основни правила на действия при стрес.

Техники за понижаване на нивото на стреса:

1/ Улови момента на първо безпокойство
Нека детето обърне внимание на първите прояви на недоволство и безпокойство. Необходимо е да разбере каква именно е причината за нервното му състояние.

2/ Разкажи на близък

В най-добрия случай детето следва да сподели с близък човек вълненията си. По този начин ще се избави от нервното напрежение.

3/ Преодолей трудността по план

За да се справи със стреса, детето е полезно да „раздели“ задачата на по-малки.4/ Отпусни се с подходящи любими занимания

За да се отпусне и отвлече мисълта си от стреса, детето може да послуша любима музика, да погледа филм или да поговори с приятел. След това с нови сили да пробва да реши проблема.

5/ Отблъсни чувството на вина

Да се чувстват виновен е безполезно. Трябва да поемеш отговорността за случващото се. По този начин можеш да промениш ситуацията, отчитайки миналите грешки.

6/ Постави си цел

Важно е детето да се научи да си поставя постижими цели и да се движи към реализирането им.

7/ Определи приоритетите

Полезно е в писмен вид детето да посочва кои са приоритетите. Така се избягва излишното хвърляне на енергия за маловажни неща.

8/ Разтоварвай с удоволствие

Винаги може да се намерят няколко минути за почивка. Това ще даде на детето енергия и увереност. Разходка навън, плуване, любими спортни игри. Подходяща е всяка физическа активност.

В стресови ситуации детето има нужда от подкрепата и любовта на родителите. Добре е да усеща, че е разбрано. Това възпитава у него и съчувствие към вашите проблеми.

Добави коментар