Когато даваме лекарство: Теглото е по-важно от възрастта

142
Когато даваме лекарство: Теглото е по-важно от възрастта

Фармацевтът в аптеката – най-добър съветник?

Много родители са убедени, че дозата лекарство зависи от възрастта на детето. Това не е така. На първо място роля играе теглото. В педиатрията дозировката се определя, изхождайки от количеството на лекарството за всеки килограм телесна маса.

Теглото на повечето деца на една възраст е в определен диапазон. Поради това в анотациите на някои лекарства може да прочетете препоръки, свързани с възрастта. Ако детето обаче е кльощаво, или пълно, теглото му не отговаря на стандарта по норма възраст. Тогава дозата трябва да бъде консултирана с лекар. В противен случай може да провокирате предозиране или да дадете твърде малко от лекарството. И в двата случая лечението не е ефективно.

Фармацевтът в аптеката – най-добър съветник?

Защо да звъните на лекаря или да го посещавате, когато може просто да отскочите до аптеката. Там ви чака фармацевт, който все ще ви даде нещо подходящо за тригодишно дете, нали? Да, специалистът в аптеката може добре да познава лекарствата. Той обаче не е лекар. Не е учил как да диагностицира и лекува болести. Не е виждал детето ви. Не знае от какво може да са провокирани симптомите.

Ако все пак сте купили лекарство и нямате възможност да се консултирате с лекар, задължително прочетете упътването. Внимателно проучете показанията и противопоказанията. Разберете дали детето е навършило достатъчно години, за да може да приема лекарството. Определете дозата и правилното приложение.Добави коментар