Кога да изпратим детето на училище?

1284
Кога да изпратим детето на училище?

И според възрастта какви са препоръките

Наскоро в Украйна бяха направени промени в образователната система. Съгласно тях децата трябва да посещават училище от 6-годишна възраст към момента на началото на учебната година, а 7-годишните още тази учебна година. Не всички родители в страната са съгласни да пуснат децата си още на 6 г. Те предпочитат да поизчакат една година.

Аргументацията на повечето родителите е, че детето не е готово за натоварването, например все още е болнаво или пък не е в състояние да изпълнява учебния режим.

Действително ли това е така? Своето субективно мнение по въпроса – на каква възраст е препоръчително да стартира обучението в училище, споделя известният украински педиатър Евгений Комаровский.

Кога: на 6 или на 7?

Доктор Комаровский напомня, че на 6-годишна възраст костната система на детето активно расте. Развиват се и вътрешните органи. През този период е много важна физическата активност – колкото повече се движи детето, толкова по-здраво е то.

Но вместо да бяга и да скача на свеж въздух, детето е принудено да прекарва часове зад чина в компанията на деца, не всички от които са напълно здрави. Именно поради това, от педиатрична гледна точка, да се стартира обучителният процес преди 7-годишна възраст, когато детето не е физиологически готово, Комаровский не препоръчва.

Понятието физиологическа готовност няма нищо общо с интелектуалната и психическата, които също са необходими за обучението в училище.

По наблюдения на лекаря днес повечето деца са готови да посещават училище още на 5-годишна възраст. Те са самостоятелни, умеят да общуват с връстници и учители, разбират какво се иска от тях и как трябва да се държат в учебно заведение.

Много деца на 5 години вече умеят да четат, смятат и са с добре развита моторика на пръстите. Във връзка с това несъвпадането на двата показателя – физическа и психологическа готовност, назрява необходимостта за въвеждане на 12-годишна образователна система.

В Министерство на образованието на Украйна уверяват, че натоварването на първолаците ще бъде в пъти по-малко и че децата ще имат достатъчно възможност за движение.

6-годишните деца ще седят по-малко на бюрата си, а обучението ще бъде провеждано в игрова форма. Ако детето отиде на училище на 6, родителите му трябва да му осигурят повече физическа активност, убеден е Евгений Комаровский. Става дума за продължителни разходки на свеж въздух, посещения на спортни занимания и др.По думите му първолаците не бива да имат домашни, но често на децата се дават допълнителни задачи – да почетат, да се поупражняват по математика, да тренират изписването на буквите. Подобни занимания трябва да се изпълняват в минимален срок – най-добре след разходка и не късно вечер.

Категорично едно 6-годишно дете има нужда от много време за игра, смята Комаровский.
Добави коментар