Кога да дадем таблет на детето?

821
Кога да дадем таблет на детето?

Когато детето тича и скача, се развива двигателната му система. Какво се случва, когато е с устройство в ръка?

Известният украински педиатър Евгений Комаровский на страницата си в Instagram редовно дава полезни съвети на грижовните родители. Този път лекарят изказа мнение кога е удачно да се връчи на детето таблет.

Комаровский уточни, че ако детето използва устройството още преди да познава основни неща от живота, то взаимодействието с него може да повлияе на психиката му, да наруши координацията на движенията и да провокира травматизъм. Детето вижда как топката се търкаля и пада в реката. В реалния живот реакцията ще бъде от типа „нашата Таня силно плаче“. А когато това се случва на екрана, детето не разбира, че топката изчезва завинаги.

Друг момент – когато трябва да тича, скача и т.н., като резултат се формира двигателната му система, развиват се белите дробове, сърцето, а кръвоносните съдове се адаптират към постоянно променяща се физическа активност. Когато детето седи и гледа светещия екран, до какво води това никой не знае.

Лекарят допълва, че е категорично против компютърните игри до 2-годишна възраст. Нататък вече има стандартно правило, което родителите трябва да спазват, макар и да е трудно. Не повече от два часа пред екрана за денонощие.

Помнете – майката като развиваща игра е много по-полезна. Бащата, който строи с детето къща от кубчета, е 1000 пъти по-добре, отколкото взаимодействието с някакво устройство.
Добави коментар