Кога бебето ще започне да вижда ясно?

278
Кога бебето ще започне да вижда ясно?

Какво да очакваме през първите месеци и дори години

Вашето бебе ще вижда достатъчно ясно, когато навърши 12 месеца. Зрението му обаче няма да бъде напълно развито, докато не достигне възраст 3-5 години.

Зрението на децата рязко се подобрява през първата година от живота им. При раждането бебето може да долавя светлина и движение, а след това разглежда лица и едри фигури. Към края на първия месец то вече може да ви гледа в очите и да фокусира поглед върху предмети на разстояние около 30 см. 

На възраст 3-4 месеца детето може да различава цветове и да се фокусира върху по-малки обекти. С времето възприятието за дълбочина се подобрява. Така то започва да умее да се съсредоточава върху обекти на разстояние почти метър.

Ако движите дрънкалка от едната до другата страна на главата на детето, на разстояние няколко сантиметра, ще забележите как с очи то я следва. Този навик е известен като „проследяване“.Ако детето ви не наблюдава движещи се обекти или ви се струва, че към 4-годишна възраст има проблеми с насочването на едното или двете очи към конкретна посока, препоръчваме да се консултирате с лекар.
Добави коментар